CRISIS CREIXENTS

Alerta als EUA per la pujada dels assassinats a les grans ciutats

Hi ha diversos nens entre les víctimes mortals dels tirotejos dels últims dies

Els experts relacionen aquests fets amb els efectes de la pandèmia i les tensions amb la policia, mentre que Trump culpa els demòcrates

zentauroepp54018061 atlanta  united states   06 07 2020   an undated handout pho200706201510

zentauroepp54018061 atlanta united states 06 07 2020 an undated handout pho200706201510 / ATLANTA POLICE DEPARTMENT HANDOU

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Castigats pel cop sanitari i econòmic del coronavirus i en un moment d’agitació social per la injustícia racial, els Estats Units viuen amb alerta una altra crisi: l’augment dels assassinats a les grans ciutats. Aquests s’han disparat en les últimes setmanes, amb l’agreujant afegit que hi ha diversos nens entre les víctimes de les bales. La pujada coincideix, no obstant, amb un descens dels índexs del crim en general, així com d’altres violències. I tot i que els experts demanen cautela per analitzar les dades i comparar-les amb les d’altres anys i apunten a diverses consideracions que poden influir en la situació, com podria ser un augment de la violència domèstica durant la pandèmia i les disrupcions que ha creat en el mercat negre de drogues o la tensió elevada en les relacions de la comunitat amb la policia després de les protestes activades per l’assassinat de George Floyd, la qüestió ja té una dimensió de guerra política.

Dades recopilades per ‘The New York Times’ mostren que el crim general a 25 grans urbs (de més de 250.000 persones) ha caigut en comparació en el mateix període del 2019 en un 5,3%. Hi ha un descens del 2% quan s’analitzen els crims violents, que inclouen violacions, assalts amb agreujants i atracaments. Però dins aquesta última categoria els assassinats s’han disparat un 16,1%. I pugen a 20 ciutats.

La nota especialment amarga en la preocupant onada del repunt la posen les joves vides segades per les bales. Només aquest cap de setmana del 4 de juliol, per exemple, a Chicago hi ha hagut 17 morts i 67 ferits per trets i, per tercera setmana consecutiva, entre els morts hi ha menors, nou ja des del 20 de juny, incloent un nen de 20 mesos, i aquest cap de setmana una nena de 7 anys i un nen de 14. A Atlanta, entre les víctimes mortals per arma de foc durant el pont festiu hi ha una nena de vuit anys, i a Washington DC, un nen d’11.

Atacs de Trump

Notícies relacionades

Com ja ha passat amb la pandèmia i el moviment de protesta per la justícia racial, la tendència s’ha polititzat. El president, Donald Trump, s’ha passat els dos últims dies utilitzant Twitter per assenyalar les alcaldies de les ciutats més afectades, en mans de demòcrates, i entre les quals hi ha Nova York, que el cap de setmana ha tingut almenys 10 morts i 63 ferits de bala. El mandatari vincula, a més, el que està passant amb el moviment que demana reduir els fons de la policia als EUA i, fins i tot, amb les polítiques de ciutats santuari que protegeixen els immigrants  sense papers. «¡El Govern federal està preparat, disposat i capacitat per ajudar si li demanen!», va escriure diumenge. «Els demòcrates volen deixar sense finançament i abolir la policia, malgrat els mals números del crim a les ciutats que dirigeixen. ¡UNA BOGERIA!», va tuitejar també.

Amb la línia argumental de Trump coincideixen responsables policials com Dermot Shea, comissionat de la policia de Nova York, que aquest dilluns ha assegurat que l’onada d’assassinats era «predictible», i la vincula tant a l’alliberament d’alguns presos durant la pandèmia com a mesures de la ciutat per retallar el pressupost de la policia o vetar la tàctica d’immobilització de la clau d’ofec. «No és només per una cosa, no hi ha només una causa», ha replicat l’alcalde, Bill de Blasio, que ha reconegut que la ciutat s’enfronta a «un enorme problema» ,però ha recordat que «no funciona el sistema de tribunals, no funciona l’economia i la gent porta mesos confinada».

Temes:

Estats Units