investigació científica

Un gen vinculat a la demència duplica el risc de patir Covid-19 greu

Aquesta troballa podria explicar l'alta prevalença del coronavirus en les residències de gent gran o centres de cures

zentauroepp53004331 in this photo taken on wednesday april 1  2020  aid workers 200402174001

zentauroepp53004331 in this photo taken on wednesday april 1 2020 aid workers 200402174001 / Santi Palacios

2
Es llegeix en minuts
Efe

Tenir un gen «defectuós» relacionat amb la demència duplica el risc de desenvolupar Covid-19 greu, segons un estudi a gran escala realitzat per investigadors de la Universitat d’Exeter (Regne Unit) i la Universitat de Connecticut (Estats Units).

En concret, els científics van trobar un alt risc d’infecció greu per coronavirus entre aquelles persones d’ascendència europea que portaven dues còpies defectuoses del gen APOE (denominat e4e4).

Una de cada 36 persones d’ascendència europea té dues còpies defectuoses d’aquest gen, i se sap que això augmenta el risc de patir la malaltia d’Alzheimer fins a 14 vegades, expliquen els científics en un comunicat de la Universitat d’Exeter, en el qual assenyalen que també augmenta el risc de malalties cardíaques.

Ara, l’equip d’investigació ha descobert que ser portador d’aquestes mutacions genètiques duplica els riscos de Covid-19, fins i tot en persones que no han desenvolupat les esmentades malalties; els resultats es publiquen a ‘Journal of Gerontology: Medical Science’.

Igual com altres científics, aquest equip d’investigació ja havia constatat que les persones amb demència tenen més probabilitats de contreure Covid-19 greu i, entre les explicacions, podria haver-hi l’exposició a l’alta prevalença del coronavirus a les residències de gent gran o centres de cures.

No obstant, aquest nou treball identifica que un component genètic també pot estar en joc.

L’equip va trobar en concret que les persones amb el genotip APOE e4e4 tenien el doble de risc de desenvolupar Covid-19 severa, comparat amb aquells amb la forma comuna e3e3 del gen APOE.

Els investigadors van utilitzar dades de l’estudi Biobanc del Regne Unit, que recull informació de salut i genètica de 500.000 persones.

Chia-Ling Kuo, de l’Escola de Medicina d’Universitat de Connecticut, resumeix que es tracta d’un «resultat emocionant perquè ara podríem ser capaços d’assenyalar com aquest gen defectuós causa la vulnerabilitat a la Covid-19».

«Això podria conduir a noves idees per als tractaments», apunta Kuo, que indica que també és important perquè demostra, una vegada més, que l’augment dels riscos de malaltia que semblen inevitables amb l’envelliment podria deure’s en realitat a diferències biològiques específiques.

Això, argumenta, podria ajudar-nos a entendre per què algunes persones estan actives fins als 100 anys o més, mentre que d’altres pateixen discapacitats i moren als 60 anys.

Notícies relacionades

Per la seva part, David Melzer, que va dirigir l’equip, recorda que diversos estudis han demostrat que les persones amb demència corren un alt risc de desenvolupar Covid-19 greu i aquesta investigació suggereix que aquest alt risc pot no deure’s simplement als efectes de la demència, l’avenç de l’edat, la fragilitat o l’exposició al virus en els centres d’atenció de persones grans.

«L’efecte podria deure’s en part a aquest canvi genètic subjacent, que els posa en risc tant de Covid-19 com de demència», emfatitza.