investigació

Troben anticossos que bloquegen el coronavirus a les cèl·lules

El descobriment suposa el primer pas per desenvolupar un tractament eficaç contra la pandèmia de Covid-19

Es tracta d'un experiment de la Universitat d'Utrecht, l'Erasmus Medical Centre i el Harbour BioMed (HBM)

zentauroepp52720960 el laboratorio de seguridad p3 de irsicaixa  irsicaixa   jor200407124615

zentauroepp52720960 el laboratorio de seguridad p3 de irsicaixa irsicaixa jor200407124615 / Photographer JORDI ANGUERA

1
Es llegeix en minuts
Efe

Diversos investigadors han identificat un anticòs monoclonal humà que impedeix que el virus SARS-CoV-2 pugui infectar cèl·lules cultivades, cosa que suposa el primer pas per desenvolupar un tractament contra la malaltia, segons informa aquest dilluns la revista ‘Nature Communications’.

Amb aquest descobriment, a càrrec d’investigadors de la Universitat d’Utrecht, l’Erasmus Medical Centre i el Harbour BioMed (HBM), els científics confien que ajudi a desenvolupar anticossos humans per tractar o prevenir la malaltia respiratòria Covid-19 causada per la SARS-CoV-2.

La pandèmia de la Covid-19 s’ha propagat ràpidament per tot el món i ha infectat més de 3,3 milions de persones i ha provocat la mort fins ara de més de 235.000 pacients.

«Aquesta investigació és continuació del treball que els nostres grups han realitzat en el passat amb anticossos que tenen com a blanc la SARS-CoV que va sorgir el 2002-2003», va assenyalar Berend-Jan Bosch, investigador de la Universitat d’Utrecht.

«Utilitzant aquesta col·lecció d’anticossos SARS-CoV, hem identificat un anticòs que també neutralitza la infecció de la SARS-CoV-2 en cèl·lules cultivades. Aquest anticòs neutralitzador té el potencial d’alterar el curs de la infecció en l’hoste infectat, donar suport a l’eliminació del virus o protegir un individu que no està infectat [però] exposat al virus», va assenyalar Bosch.

Aquest investigador va remarcar que l’anticòs s’uneix a un domini que és conservat tant en la SARS-CoV com en la SARS-CoV-2, cosa que explica la seva capacitat per neutralitzar els dos virus.

«Aquesta característica de neutralització creuada de l’anticòs és molt interessant i suggereix que pot tenir el potencial per mitigar les malalties que puguin sorgir en el futur causades per coronavirus», va afegir Bosch.

«Aquest descobriment aporta una base sòlida d’investigació addicional per caracteritzar aquest anticòs i començar a desenvolupar possibles tractaments de la Covid-19», va indicar, per la seva banda, Frank Grosveld, un altre dels autors de la investigació.

«Aquest anticòs utilitzat en aquest treball és ‘totalment humà’», va afegir Grosveld.

Els anticossos terapèutics convencionals són desenvolupats primer en altres espècies i després han de ser sotmesos a un tractament addicional per «humanitzar-los», indica l’article.

Notícies relacionades

El president del HBM, Jingsong Wang, va indicar que hi ha més treball per fer per determinar si aquest anticòs pot protegir o reduir la severitat de la malaltia en humans. 

«Creiem que la nostra tecnologia pot ajudar a atendre aquesta urgent necessitat de salut pública i estem seguint altres avingudes d’investigació», va afegir.