DESPRÉS DE 43 dies confinats

Gairebé 6 milions de nens surten avui al carrer

Els passejos curts de menors de 14 anys obren una nova etapa en la lluita d'Espanya contra el coronavirus

Poden sortir una hora a no més d'1 km de casa, per vies i espais públics, també zones verdes, i portar joguines, però no anar a parcs infantils

nensvideoalcarrer / periodico

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

A Espanya hi viuen 5,8 milions de nens d’entre 0 i 13 anys, segons les últimes dades de l’INE, un 13,1% de tota la població. Des d’aquest diumenge 26 d’abril, i després de 43 dies de confinament, poden sortir a fer un tomb d’una hora al dia en un radi d’un quilòmetre del seu domicili. Aquests passejos curts marquen una nova etapa en la lluita d’Espanya contra el coronavirus.

Un adult que convisqui amb ells, que podrà ser també un empleat de llar amb autorització, podrà acompanyar fins a tres nens. Els passejos es podran fer de 9.00 a 21.00 hores, tot i que es recomana evitar les hores punta, i són compatibles amb els ja autoritzats per a menors amb necessitats especials i famílies monoparentals.

Això sí, no podran fer passejos els nens i nenes que presentin símptomes o que estiguin en aïllament domiciliari a causa d’un diagnòstic per Covid-19, o que es trobin en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte amb alguna persona amb símptomes o diagnosticats de Covid-19.

Així ho especifica l’ordre del Ministeri de Sanitat publicada aquest dissabte en el BOE i complementada per una guia redactada junt per la Vicepresidència de Drets Socials i per a l’Agenda 2030.

Finalment, l’Executiu ha decidit deixar fora d’aquests passejos als nens i nenes de 14 anys, 445.305 menors, que no podran disfrutar d’aquests passejos, tot i que sí fer les activitats essencials que es permeten als adults durant l’estat d’alarma.

Distància de dos metres 

Durant els passejos, els menors de 0 a 13 anys hauran de mantenir una distància interpersonal amb tercers d’almenys dos metres. Així mateix, s’haurà de complir amb les mesures de prevenció i higiene davant el Covid-19 indicades per les autoritats sanitàries.

Així, s’exigeix en tot moment mantenir la distància interpersonal de seguretat, rentar-se amb molta freqüència les mans i mantenir una higiene estricta tant en espais públics com privats. Sobre l’ús de mascaretes, tot i que «no és obligatori» que els nens la portin sí que és «recomanable» en cas que vagin a algun lloc freqüentat.

Es podrà circular per qualsevol via o espai d’ús públic, incloent-hi els espais naturals i zones verdes autoritzades, sempre que es respecti el límit màxim d’un quilòmetre respecte al domicili del menor. No estarà permès, no obstant, l’accés a espais recreatius infantils a l’aire lliure, així com instal·lacions esportives.

Per adult responsable s’entén aquella persona major d’edat que convisqui al mateix domicili amb el nen o nena actualment, o que es tracti d’un empleat de llar a càrrec del menor. Quan l’adult responsable sigui una persona diferent dels progenitors, tutors, curadors, acollidors o guardadors legals o de fet, haurà de comptar amb una autorització prèvia d’aquests.

Llibre de família

L’Associació Espanyola d’Advocats de Família han aconsellat als pares i mares que surtin al carrer amb els seus fills durant l’estat d’alarma que portin el llibre de família, a més del document oficial d’identitat propi i el dels menors (si el tenen).

L’adult serà el responsable de garantir que es compleixen durant la realització del passeig diari els requisits per evitar el contagi. Tant el Govern com la Guàrdia Civil han apel·lat a la responsabilitat dels pares perquè es compleixin les mesures requerides durant els passejos.

video-nios-03 / periodico

Córrer, saltar, pilotes i patinets

Tot i que l’ordre ministerial no ho especifica, en la compareixença de dijous passat del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, es va aclarir també que els menors podran portar les seves joguines durant el passeig, com ara pilotes i patinets, i podran «córrer, saltar i fer exercici» sempre que es respectin les condicions de distància social.

En el cas dels nens de l’entorn rural, segons es va precisar, podran sortir pel camp o al bosc respectant la distància amb altres persones, tot i que tampoc s’especifica en l’ordre.

Zones comunitàries de veïns

Quant a les zones comunes de comunitats de veïns, que tampoc apareixen en la instrucció publicada aquest dissabte malgrat la petició dels administradors de finques, es va dir que podran utilitzar-les també aquests menors, però sense coincidir amb altres nens a les zones de joc d’aquestes urbanitzacions, sense estar més d’una hora i sempre acompanyats d’un adult, és a dir, respectant les mateixes mesures que les establertes per als passejos pel carrer.

Per la seva banda, després de la publicació de l’ordre, els administradors de finques interpreten que no s’ha autoritzat l’obertura de cap espai comunitari, així que «han d’estar tancats tots els espais i elements comuns que actualment no es poden utilitzar, una decisió que consideren «encertada».

D’altra banda, l’Institut Geogràfic Nacional ha disposat d’una aplicació a disposició dels ciutadans per visualitzar el radi d’1 km pel qual els menors podran passejar durant una hora. El Govern ha precisat que l’aplicació té caràcter informatiu i no es pretén fer cap tipus de control.

Guia de bones pràctiques

La guia de bones pràctiques afegeix alguns aspectes nous, com que els avis que conviuen amb menors de 14 anys poden ser els encarregats de portar-los de passeig, però «no és recomanable». També especifica que no es poden visitar els avis que viuen en un altre domicili, ni familiars o amics.

Tampoc es pot quedar amb amics, ni fer activitats esportives grupals i només ocasionalment es podrà parlar amb tercers, però sempre mantenint la distància d’aproximadament dos metres, en una comunicació breu. De la mateixa manera, no es pot utilitzar el cotxe en els passejos.

Sobre les mesures de protecció, especifica que no fa falta utilitzar guants i només recomana la mascareta en menors a partir de 3 anys per a llocs freqüentats. També recomana passejar en les hores de sol i evitar hores punta i llocs freqüentats. A més, proposa practicar abans a casa totes les mesures preventives a tall de joc i recorda que es tracta de sortides voluntàries i no s’ha d’obligar el menor a fer-les.

Centres de menors i famílies nombroses

D’altra banda, el Govern ha habilitat a les comunitats autònomes, respectant en tot cas el regulat en l’ordre ministerial, a adoptar les mesures necessàries per adequar-ne l’aplicació, en relació amb els nens i nenes que visquin en centres de protecció de menors, centres habitacionals socials de recolzament per a persones amb discapacitat o altres serveis residencials anàlegs.

Els centres de menors tutelats, igual com les famílies nombroses, han reclamat poder sortir a fer passejos amb més de tres nens per entendre que no poden aplicar la mesura tal com està articulada.

Anar al supermercat, a la farmàcia o al banc

A més, des d’aquest diumenge els menors de 14 anys poden acompanyar un adult responsable de la seva atenció quan aquest faci alguna o algunes de les activitats permeses, com anar al supermercat, a la farmàcia o al banc, tal com recull la pròrroga de l’estat d’alarma.

Notícies relacionades

El Govern ha entès raonable establir el llindar d’edat de menors de 14 anys, perquè a partir dels 14 anys el grau d’autonomia del menor li permet prescindir de l’acompanyament d’un adult en aquests desplaçaments.

A la guia publicada per als passejos, el Govern assenyala que tot i que es permet que els menors de 14 anys acompanyin els seus pares al supermercat o al banc, s’han de prioritzar les sortides a l’aire lliure. També recorda que sí que es poden emportar els menors al cotxe en cas que els acompanyin a fer les tasques permeses (supermercat, banc, farmàcia...) o per a assistència sanitària.