RODA DE PREMSA A LA MONCLOA

A partir del 2 de maig es podrà sortir a fer esport i a passejar

El Govern supedita la mesura al fet que les dades de l'epidèmia es mantinguin a la baixa

Sánchez presentarà dimarts un 'Pla de desescalada' «gradual», «asimètrica» i «coordinada»

undefined53165653 12 04 2020 el presidente del gobierno  pedro s nchez  durant200425192749

undefined53165653 12 04 2020 el presidente del gobierno pedro s nchez durant200425192749 / Moncloa

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El pròxim 2 de maig es farà un pas més cap al desconfinament. Així ho ha anunciat Pedro Sánchez, la intenció del qual és que a partir del cap de setmana següent es permetin les sortides al carrer per realitzar esport de manera individual o per passejar amb aquelles persones amb qui es conviu. Una mesura que estarà condicionada al fet que les dades de contagiats i de morts mantinguin la mateixa dinàmica que fins ara i no es produeixi un rebrot

«Serà el Ministeri de Sanitat qui dicti una ordre en els pròxims dies, insisteixo, si l’evolució de l’epidèmia és favorable com ho ve sent fins ara», ha dit Sánchez recalcant que la mesura només entrarà en vigor si els experts la consideren convenient. No obstant, ha assegurat que hi ha cert «optimisme» que sigui possible. 

Tot i així, el president del Govern ha cridat a la ciutadania a mantenir, mentrestant, les estrictes restriccions actuals. «Ens ha costat massa sacrifici arribar fins aquí, ens ha costat massa doblegar la corba de contagis i la corba fatal de morts com per posar-ho en risc per un excés de precipitació», ha sentenciat. 

Aquesta mesura s’afegeix a l’«alleujament» que Sánchez va anunciar la setmana passada per als més menuts i que autoritza els nens de menys de 14 anys a poder sortir al carrer des d’aquest diumenge per passejar, en un radi d’un quilòmetre del seu domicili, entre les nou del matí i les nou de la nit, acompanyats per un adult que convisqui amb ells o un treballador de la llar amb autorització

Comandament de l’Executiu

A més, el Govern està elaborant un ‘Pla de desescalada’ que Sánchez presentarà dimarts després de l’aprovació en el Consell de Ministres. Segons ha explicat, serà ell mateix qui doni explicacions sobre aquest pla que, ha apuntant, organitzarà les mesures per avançar en el desconfinament durant el maig.

«És el Govern d’Espanya el que pilotarà aquesta tornada a la nova normalitat», ha afirmat Sánchez després que li preguntin per les exigències d’alguns presidents autonòmics, entre els quals i amb més insistència el president de la Generalitat, Quim Torra, de tenir més capacitat de decisió respecte al desconfinament.

Tot i així, el president del Govern ha concretat que parlarà amb els representants de les comunitats autònomes en la reunió que mantindran aquest diumenge per conèixer les seves propostes i tenir-les en compte en la planificació de la desescalada. 

Els territoris

Sánchez ha assegurat que tot el procés de desescalada serà gradual, asimètric i coordinat. Respecte a la primera d’aquestes característiques, Sánchez ha apuntat que no es recuperarà de cop tota l’activitat i mobilitat social», sinó que l’alleujament de les restriccions es farà «per etapes» i tenint en compte els diferents sectors econòmics i sempre amb la possibilitat d’haver de fer passos cap enrere si es considera necessari. 

Notícies relacionades

D’altra banda, com ja va deixar entreveure el cap de setmana passat, la tornada a una «nova normalitat» no es farà de manera conjunta a tot el país, sinó que serà per territoris que no tenen perquè coincidir amb les comunitats autònomes o les províncies. «Hi ha zones molt afectades veïnes d’unes altres on el virus sembla haver passat de llarg», ha dit Sánchez per defensar aquest plantejament.  

No obstant, el líder dels socialistes ha deixat clar que aquest procés de desescalada es farà de manera «coordinada» entre totes les institucions i es basarà en les «mateixes regles» tot i que es faci en temps i llocs diferents. «La desescalada s’ha de fer en equips», ha sentenciat Sánchez després d’argumentar que «hi vam entrar junts i en sortirem junts com a país».