un 26-A especial

Nens i nenes prenen la paraula

Després de més de 40 dies de confinament per la pandèmia del Covid-19, arriba per a la canalla el diumenge més desitjat

zentauroepp53226856 combo nios200424210128

zentauroepp53226856 combo nios200424210128

10
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per fi ha arribat el diumenge més esperat de la intensa quarantena provocada per la pandèmia del coronavirus. Els nostres nens i nenes encadenen sis setmanes sense sortir de casa, amb classes ‘online’, de silencis, d’aplaudiments a les vuit de la tarda, d’un comportament d’adults. La quitxalla torna a trepitjar el carrer aquest diumenge 26 d’abril. Des de la web d’EL PERIÓDICO prenen la paraula per explicar-nos què faran en l’hora de llibertat decretada.

Jugar, córrer, sobretot córrer, veure els amics que no veuran, i espolsar-se el confinament que han assumit com els grans. L’aplaudiment d’aquest 26-A va per ells. 

A continuació, les impressions de 28 nanos, de 4 a 14 anys, a dues preguntes: 

1. ¿Què faran en la seva primera sortida al carrer després de la quarantena?

2. ¿Com estan vivint el confinament?

Bruna Miràs. 10 anys. Barcelona

1. «Agafaré el patinet per fer una volta a l’illa».

2. «Abans quan ens deien ‘anem a fer un volt’ dèiem que no, que ens quedàvem mirant l’ipad, i ara valorem més poder anar al carrer. Fins que no hem estat en quarantena no ens hem adonat com d’important és sortir al carrer».

Luca Blanes. 10 anys. Barcelona

1. «El que més m’agradaria al sortir és jugar a futbol amb els meus amics. Ja sé que no es pot, però m’agradaria veure’ls. Com als familiars que no he pogut veure en persona».

2. «Ens hem de prendre seriosament això del virus, és perquè es curi la gent. M’encantaria que s’acabés d’una vegada».

Anna Miràs. 7 anys. Barcelona

1. «M’agradaria anar al parc amb el cotxet de les nines. Com que no puc anar al parc sí que faré un passeig amb el cotxet de les nines».

2. «És molt avorrit haver de quedar-te a casa tants dies, però almenys estem passant més temps amb la família»

Kai Guiard. 7 anys. Barcelona

1. «M’agradaria saltar, riure i córrer fins a cansar-me»

Nil Guiard. 10 anys. Barcelona

1. «Tinc moltes ganes de sortir aquest diumenge. Que em toqui el sol, l’aire. Córrer i saltar. I... això»

2. «Estar tancats no és gaire divertit. Trobo a faltar els amics».

Gael Moretó. 11 anys. Mollet del Vallès

1. «Sortir amb el meu pare a jugar amb la pilota de bàsquet i anar al quiosc a comprar llaminadures. Ja que no ens deixen jugar amb altres nens».

«Porto el confinament molt malament. Però puc jugar amb el meu pare. És tot una mica estrany, ja que no havia viscut una cosa així abans».

Thiago Moretó. 14 anys. Mollet del Vallès

1. «Respirar profund, tancar els ulls i estirar-me a prendre el sol».

2. «Molt bé.  Millor del que m’esperava. Tot i que és un rotllo, perquè no agafo el ritme de treball de l’escola. Ja que aquesta obligació d’anar-hi ara no la tinc».

Àlex de la Torre. 10 anys. Barcelona

1. «Agafaré una pilota i sortiré ben d’hora al carrer, però al costat de la meva mare»

2. «Ha sigut pitjor del que pensava. M’ha ajudat a valorar les coses que feia abans en el dia a dia».

Ona Griera. 13 anys. Barcelona

1. «Sortiré a passejar i espero trobar les meves amigues i saludar-nos a distància».

2. «Tinc més temps per fer les meves coses. No tinc la pressió dels exàmens, no m’he d’aixecar a les 7.05. Però també és difícil passar tantes hores a casa amb els pares. El dia passa superràpid. Serà MOLT difícil tornar a l’Ipsi».

Guim Griera. 11 anys. Barcelona

1. «Jugar a futbol en algun parc que estigui obert i trobar algun amic.

2. «La quarantena al principi era bastant rotllo, però m’he acostumat i m’agrada molt. Tinc bastanta llibertat per fer coses. M’encanta la llibertat i jugar al ‘fornite’».

Ivet Artiles. 7 anys. Barcelona

1. «El primer serà saltar, córrer i cridar pel carrer».

2. «Ho he passat bé perquè he estat amb la família, però en realitat el confinament és una merda».

Bruno Artiles. 11 anys. Barcelona

1. «Quan surti al carrer correré moltíssim i cridaré tant com pugui i aniré a veure els meus avis, perquè surtin al balcó a saludar-nos»

2. «El confinament al principi era guai perquè no havies d’anar a l’escola, però després t’adones que és una situació molt greu, i estar tants dies tancat és molt avorrit»

Mikel Belategui. 5 anys. Barcelona

1. «M’agradaria prendre alguna cosa en una cafeteria. Com que no es pot, m’emportaré un sandvitx de casa i me’l menjaré al carrer. També vull córrer una mica. I que em toqui l’aire i el sol»

2. «Fatal. No puc fer el que més m’agrada, jugar al parc amb els amics. La part bona és que estic veient moltes pel·lis. Les veig en anglès i així aprenc. A més soc un expert en videojocs»

Xavi Borja. 11 anys. Sort

 1. «Sortiré a córrer i a disfrutar de l’aire lliure, perquè a casa tenim un balcó petit. Diumenge pujarem des de casa per un camí de muntanya. També tinc ganes de trobar-me algun amic pel carrer, tot i que sé que no m’hi puc acostar. Però ja tinc mascareta, n’hem adaptat una de la farmàcia per a mi».

2.  «Fa 42 dies que no surto de casa. Els primers dies no era tan avorrit, perquè no ho havia fet mai, però ara preferiria poder sortir al carrer. Ara per ara, faig deures, jugo amb el meu germà i fem exercici a l’escala amb música. El meu germà sempre demana nadales».

Mauro Bagen. 9 anys.

1. «Em fa bastanta il·lusió sortir. Aniré amb el meu patinet, sé que no podré córrer gaire, però almenys aniré amb patinet. Anirem passejant». «Espero veure alguns amics, les nostres mares quedaran i ens trobarem. De lluny, és clar. Anirem pel barri».

2.  «El que no m’agrada és que no puc veure els meus amics, però el confinament m’agrada perquè estic amb la meva família, això és el que més m’agrada». «Cada dia fins a les 3 o les 4 estic fent la meva escola ‘online’. Després jugo a futbol al pati, a ping-pong i faig exercicis al matalàs». «Tinc ganes de tornar a l’escola, però només per veure els meus amics»:

Pol Bassas. 6 anys. Vic

1. «Tinc moltes ganes de sortir i el primer que faré serà córrer bastant. Estic a prop de l’estació de tren i amb el meu pare anirem a córrer».

 2. «Al calendari assenyalem els dies del confinament. Fa 42 dies que no sortim de casa. Però jugo, salto en un llit elàstic i juguem a picaparet amb la meva germana. Després d’esmorzar faig els deures i a la tarda amb el professor amb videoconferència, amb els companys de classe i la monitora».

Martina Bassas. 4 anys. Vic

1. «Jo quan surti vull jugar a ‘pilla-pilla’ i caminar una mica. Sí que tinc ganes de sortir».

2.  «A casa faig puzles, menjo, faig roses, pinto i fem una discoteca amb llums de l’arbre de Nadal. Ens agrada molt veure ploure menjant crispetes al balcó». «Ara sentim les campanes de l’església. Sentim quan arriba el tren a l’estació. Abans no ho sentíem perquè hi havia molts cotxes. Ara només passa un cotxe pel carrer. Som a l’Atlàntida».

Aina Nogueras. 12 anys. Barcelona

1. «M’agradaria molt veure alguns amics i explicar-los com m’ha anat a casa totes aquestes setmanes, però ja sé que no puc». «Intentarem trobar-nos amb els amics per casualitat, aprofitarem per sortir quan anem també a comprar».

2.  «És una mica dur de vegades, perquè tampoc estem veient gaire el nostre pare, i és una mica rotllo estar sempre a casa». «A l’escola ens han posat bastants deures i, quan acabo, jugo amb el meu germà a jocs de taula, veiem ‘Merlí’ amb ell i amb la meva mare, i vaig mirant el mòbil». «Cada dia parlo per telèfon o ens escrivim per WhatsApp amb bastants amics, però igualment els trobo a faltar, sobretot la meva millor amiga que, a més, viu molt a prop meu».

Amira Hasnaui. 10 anys. L’Hospitalet de Llobregat

1. «Jo tinc moltes ganes de fer moltes coses al carrer, però com que he sentit les notícies sé que hem d’anar amb molt de compte». «Jo no sortiré diumenge, perquè és quan sortirà tothom i a mi em fa por contagiar-me. Sortiré dilluns amb el meu pare a comprar. Estic molt nerviosa».

2. «Estic passant el confinament bé, però també estic molt estressada, perquè no m’agrada estar tant temps sense sortir de casa». «Em llevo a les 9 o a les 10, no sé, i me’n vaig a dormir una mica tard». «Durant el dia fem exercici, juguem amb el mòbil i aplaudim a les vuit».

 Abel Paredes. 12 anys. Santa Perpètua de Mogoda.

1. «Vull aprofitar al màxim el temps que sigui a fora per córrer una mica, que fa molt temps que no ho faig, només faig exercicis a casa, no tinc una casa tan gran per córrer». «Probablement sortirem al migdia i arribem a casa dels meus avis per saludar-los, ells des del balcó». «Encara no hem pensat si el primer dia sortirem amb el meu pare o amb la meva mare. Un dia amb cadascú».

2. «Porto bastant bé el confinament perquè a l’institut ho estan muntant molt bé. Cada dia fem una videotrucada tota la classe i amb els amics també, amb els més pròxims, que en són cinc, amb els que em relaciono més». «Ja m’he acabat tots els llibres que tenia i el curs m’ha anat bastant bé. Em posen exercicis com si fossin deures i ens els puntuen. Amb això, més l’assistència a les classes i la participació trauran la nota del tercer trimestre».

Ruth Paredes. 10 anys. Santa Perpètua de Mogoda

1. «Crec que el primer dia sortiré sense res, o potser amb el patinet. M’agradaria anar a la riera, pel costat de la riera a caminar». «Bé, també m’agradaria anar al castell de Can Taió, però no sé quant es triga a arribar-hi...»

 2. «Un dia vam comptar els dies que hem estat a casa i n’eren 40, o sigui que ara són més de 40 dies sense sortir. A mi se’m passen molt ràpid els dies, perquè estic entretinguda fent aquarel·les i manualitats».

Júlia Bolivar. 12 anys. Santa Perpètua de Mogoda

1. «No m’importa que sigui només una hora, perquè almenys podrem fer alguna cosa. Suposo que amb el mòbil haurem d’anar mirant fins on podem anar». «Jo tinc ganes de sortir per fer una mica d’esport. Normalment faig atletisme i judo. A casa ballo i amb el meu pare hem convertit una bicicleta en estàtica i també faig bici».

2.  «Només vaig sortir un dia per anar a comprar el pastís d’aniversari de la meva mare». «Estic portant bastant bé el confinament. Cada dia he fet una mica de matemàtiques, lectura, vaig variant les activitats per no fer gaire estona d’una mateixa cosa. I estic fent un projecte lliure de Frida Kahlo, la pintora».

Julia Gándara. 6 anys. Madrid

1. «Fer una carrera amb la meva germana, l’Alicia. Ella és més petita. Té 4 anys».

2. «Juguem tota l’estona juntes, ens inventem personatges, muntem circuits per fer esport, ens disfressem... I, els dissabtes, ens deixen dormir al saló com si fos una acampada. Això mola molt».  

Marc Cintora. 7 anys. Barcelona

1. «Quan pugui jo el que vull fer és anar tres dies a la muntanya amb els meus pares i la meva germana. Però ara aquest diumenge, anirem a la platja perquè la tenim al costat de casa, perquè vivim a la Vila Olímpica». «M’emportaré el cub i la pala i m’agradaria veure el meu millor amic, però no viu al nostre barri».

2. «Estic content perquè, tot i que he de fer cada dia una estona de deures, també puc jugar molta estona». «Els jocs que més m’agraden són el Playmobil i també molt construir escenaris amb Lego i el tren. També m’entretinc amb llibres».

Laura Mercè. 7 anys. L’Hospitalet

1. «Torno al carrer amb la meva bici».

2. «El confinament el porto bé, però vull veure els meus amics i tinc ganes d’anar a l’escola». 

Aitana Gascó.  4 anys.  L’Hospitalet de Llobregat

1. «Aniré a veure la meva escola i que els iaios surtin al balcó, perquè viuen al costat. Em vull emportar la meva nina Luz».

2.  «Aquests dies a casa m’ho he passat pipa».

Víctor Velarde. 11 anys.  Ripollet

1. «Agafaré el patinet i me n’aniré a passejar al riu amb la meva mare».

2. «Content per estar amb els meus pares i el meu germà, trist per les persones que es moren».

Marc Villegas. 7 anys.  Benicàssim

1. «Tinc moltes ganes de sortir amb la pilota per jugar a futbol».

2. «Aquests dies tancat a casa no m’he avorrit».

Alèxia Salinas. 4 anys.  Barcelona

Notícies relacionades

1. «Agafaré el cub i la pala per anar a la platja, que m’agrada molt».

2. «M’agrada més anar a l’escola i veure els meus amics i profes que estar tancada a casa». 

Temes:

Coronavirus