NORMA AL BOE

El Govern central exclou finalment els nens i nenes de 14 anys dels passejos

Només els menors de 0 a 13 anys podran sortir una vegada al dia, de 9.00 a 21.00 hores, a un màxim d'1 km del seu domicili

El BOE permet que, a partir d'aquest diumenge, l'adult que acompanyi un màxim de tres menors pugui ser un empleat de la llar

paseonios / RICARD CUGAT

paseonios
1fa0357e-59a6-438a-ae70-92852bbae4ef-hd-web

/

6
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern ha decidit finalment que siguin els menors de 0 a 13 anys els que puguin disfrutar des d’aquest diumenge d’un passeig diari al dia d’una hora de durada i en un radi d’un quilòmetre de casa seva, acompanyats d’un adult, que podrà sortir amb fins a 3 nens. Així ho especifica l’ordre del Ministeri de Sanitat que regula aquesta mesura.

Fonts governamentals també han confirmat a Europa Press que finalment s’ha establert que siguin els menors de 14 anys els que puguin beneficiar-se d’aquests passejos acompanyats per un adult, per la qual cosa no hi entren els nens i nenes de 14 anys.

Precisament, la pròrroga del decret de l’estat d’alarma, que també publica aquest dissabte el BOE, especifica que s’ha entès raonable establir el llindar d’edat de menors de 14 anys, perquè a partir dels 14 anys el grau d’autonomia del menor li permet prescindir de l’acompanyament d’un adult en aquests desplaçaments.

Per això, la mesura d’acompanyament als pares al supermercat, al banc o a la farmàcia que recull la pròrroga del decret i també entra en vigor demà, queda igualment circumscrita als menors de 14 anys, entenent que els de 14 anys d’ara endavant poden fer aquestes tasques permeses sense acompanyament de l’adult.

Aquesta decisió suposa un canvi de criteri respecte al que va dir dimecres passat el mateix Ministeri de Sanitat, que assenyalava que la mesura d’alleujament del confinament per a nens i nenes incloïa també els de 14 anys, és a dir, que afectava la franja d’edat de 0 a 14 anys.

Publicada la norma al BOE

La norma publicada aquest dissabte al BOE estableix que els nens «menors de 14 anys podran fer un tomb diari des de les 9.00 hores d’aquest diumenge acompanyats d’un adult i podran passejar per les zones verdes que estiguin a un quilòmetre de casa seva. A més, l’adult responsable que els acompanyi podrà ser un empleat de la llar amb autorització. La mesura afecta més de sis milions de nens a Espanya. Així ho especifica l’ordre que el Ministeri de Sanitat ha publicat aquest dissabte 25 d’abril i que entra en vigor demà i estarà vigent en cas de successives pròrrogues.

La barrera està situada en els 14 anys. Els que en tinguin 14 i siguin menors d’edat (fins als 18 anys) podran sortir igual que els adults i, per tant, si tenen autonomia i permís patern, podran sortir per fer compres de primera necessitat.

D’aquesta manera, l’ordre habilita els nens i nenes menors de 14 anys, i un adult responsable, a circular per les vies o espais d’ús públic, sempre que es respectin els requisits establerts per evitar el contagi. L’esmentada circulació queda limitada a la realització d’un passeig diari, de màxim una hora de durada i a una distància no superior a un quilòmetre respecte al domicili del menor, entre les 9.00 hores i les 21.00 hores.

Prohibit per als que tinguin símptomes o estiguin en quarantena

L’ordre especifica que no podran fer passejos els nens i nenes que presentin símptomes o que estiguin en aïllament domiciliari a causa d’un diagnòstic per Covid-19, o que es trobin en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte amb alguna persona amb símptomes o diagnosticats de Covid-19.

Com s’havia avançat, el passeig diari s’haurà de fer com a màxim en grups formats per un adult responsable i fins a tres nens o nenes. S’haurà de mantenir una distància interpersonal amb tercers d’almenys dos metres. Així mateix, s’haurà de complir amb les mesures de prevenció i higiene davant el Covid-19 indicades per les autoritats sanitàries.

Zones verdes i espais naturals autoritzats

Es podrà circular per qualsevol via o espai d’ús públic, incloent-hi els espais naturals i zones verdes autoritzades, sempre que es respecti el límit màxim d’un quilòmetre respecte al domicili del menor. No estarà permès, no obstant, l’accés a espais recreatius infantils a l’aire lliure, així com instal·lacions esportives.

L’ordre especifica també que s’entén per adult responsable aquella persona major d’edat que convisqui al mateix domicili amb el nen o nena actualment, o que es tracti d’un empleat de llar a càrrec del menor. Quan l’adult responsable sigui una persona diferent dels progenitors, tutors, curadors, acollidors o guardadors legals o de fet, haurà de comptar amb una autorització prèvia d’aquests.

L’adult, responsable del compliment de les normes

A més, estableix que és responsabilitat de l’adult acompanyant garantir que es compleixen durant la realització del passeig diari els requisits per evitar el contagi. Aquests passejos són compatibles amb els ja permesos fins ara per a menors durant l’estat d’alarma.

D’altra banda, l’ordre estableix que les comunitats autònomes, respectant en tot cas la regulació, podran, en l’exercici de les seves competències en matèria de protecció i tutela de persones menors d’edat, adoptar les mesures necessàries per adequar l’aplicació del disposat, en relació amb els nens i nenes que visquin en centres de protecció de menors, centres habitacionals socials de recolzament per a persones amb discapacitat o altres serveis residencials anàlegs.

Regular els passejos per protegir els nens

Sanitat especifica que per tal de protegir la població infantil, es fa precís regular aquests passejos a fi d’alleujar les mesures a què han estat sotmesos els menors, i les possibles conseqüències negatives que això comporta, mentre es respecten les mesures de seguretat necessàries.

Recorda, així la crida del Comitè dels Drets del Nen de les Nacions Unides sobre els efectes físics, psicològics i emocionals en la infància i la seva recomanació de permetre’ls disfrutar diàriament d’activitats fora de casa de manera supervisada i mantenint les garanties d’higiene i distanciament social.

«Situació de necessitat»

Els impactes del confinament en nens pot comportar, segons assenyala Sanitat, aspectes negatius en la seva salut somàtica (més tendència al sobrepès i obesitat, hipotonia, increment del sedentarisme, etc.), així com en la seva salut emocional (irritabilitat, apatia i decaïment, alteracions del son, increment de la dependència de la persona adulta, etc.). Per això, considera que hi ha una «situació de necessitat» per autoritzar els passejos.

Respecte als beneficis, considera que els passejos poden impulsar un estil de vida més saludable, prevenir alguns problemes associats al manteniment prolongat de l’estat d’alarma, com pot ser la millora de la qualitat del son i la síntesi de vitamina D, així com una millora en el benestar social i familiar.

Impacte desigual de l’estat d’alarma en la població infantil

Sanitat afegeix que les condicions de les vivendes i els estils de vida no són iguals a totes les llars, així que la declaració de l’estat d’alarma suposa un impacte desigual en la població infantil, que afecta especialment aquells nens i nenes que viuen en condicions de vida de més vulnerabilitat.

A més, la pròrroga del decret d’alarma que publica aquest dissabte 25 d’abril el BOE habilita menors de 14 anys a acompanyar un adult responsable de la seva atenció quan aquest faci alguna de les activitats permeses, com anar al supermercat, a la farmàcia o al banc. Aquest permís serà aplicat a partir d’aquest diumenge 26 d’abril.

Notícies relacionades

La pròrroga de l’estat d’alarma habilita el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en consideració a l’evolució de l’emergència sanitària, a dictar ordres i instruccions en relació amb les activitats i desplaçaments. Partint d’aquesta habilitació, Sanitat ha dictat l’ordre dels passejos. A primera hora del matí s’ha publicat al BOE aquesta pròrroga i, posteriorment, l’ordre de Sanitat, fet que ha generat certa confusió.

En la pròrroga del decret d’alarma sí que s’especifica que s’ha entès raonable establir el llindar d’edat de menors de 14 anys, perquè a partir dels 14 anys el grau d’autonomia del menor li permet prescindir de l’acompanyament d’un adult en aquests desplaçaments.