demana solidaritat a la ue

El Papa presideix la missa del Diumenge de Resurrecció en una basílica de Sant Pere buida

El pontífex ha recordat que aquest període de pandèmia del coronavirus no pot ser «temps de divisions»

zentauroepp53105744 topshot   this photo taken and handout on april 12  2020 by 200412171601

zentauroepp53105744 topshot this photo taken and handout on april 12 2020 by 200412171601 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

«No és el temps de la indiferència, dels egoismes, de la divisió», ha dit el papa Francesc en aquesta estranya i inusual Pasqua, mai viscuda per l’Església catòlica, ni tan sols durant les dues guerres mundials.  En el seu discurs s’ha dirigit a tot el món, citant una per una totes les emergències del present, des de la pandèmia del coronavirus fins al desarmament global i la condonació del deute dels països pobres, sense oblidar un cessament total de totes les guerres en curs al món.

A la plaça de Sant Pere no hi havia ni un dels 80.000 fidels de tot el món que generalment aquests dies van a una de les places més famoses del món per rebre la benedicció «a la ciutat i al món» dels papes de Roma. No obstant, paradoxalment ha sigut la Pasqua catòlica més seguida del món a través de la televisió i les xarxes socials, quan desenes de milions de persones estan confinades a casa seva a tot el planeta.

Francesc ha reservat les paraules més fortes i directes per a la Unió Europea (UE). El pontífex ha remarcat que la UE «té davant seu un desafiament històric, del qual dependrà no només el seu futur, sinó el del món sencer». Ha afegit que la UE no s’ha de perdre «l’ocasió de donar una prova ulterior de solidaritat, fins i tot recorrent a solucions innovadores» per afrontar la situació.

«L’alternativa és només l’egoisme dels interessos particulars i la temptació d’una tornada al passat, amb el risc de posar a dura prova la convivència pacífica i el desenvolupament de les pròximes generacions», ha exclamat

Sense sortir al balcó

Francesc no ha sortit, com és habitual, al balcó central de la façana de la basílica per impartir la benedicció a la ciutat de Roma i al món, sinó que s’ha quedat a dins, com ja va fer Dijous Sant i Divendres Sant, acompanyat en la distància només per alguns col·laboradors i un cor reduït als components més essencials. Mostrava un rostre seriós i alhora relaxat. En diversos moments del discurs ha parlat del «contagi de l’esperança».

Després de demanar que s’eliminin d’aquesta i de totes les èpoques paraules «com indiferència, egoisme, divisió i oblit», ha demanat que s’aturin els conflictes amb un alto el foc global, s’afluixin les sancions internacionals i es redueixi o fins i tot es condoni el deute dels estats més pobres perquè cada país estigui en les condicions d’afrontar l’emergència i curar els seus ciutadans.

Aixecant lleugerament la veu, ha afegit que «aquest no és el moment de continuar amb la fabricació i el tràfic d’armes, gastant un capital ingent que ha de ser utilitzat per curar les persones i salvar vides».  Ha recordat diverses vegades «el dol» pel virus, viscut en la solitud, i també el personal sanitari que està donant la seva vida per salvar els altres.

 «Crist, la meva esperança ha ressuscitat», ha repetit diverses vegades, remarcant que «no es tracta d’una fórmula màgica». «No, la resurrecció de Crist no és això, sinó la victòria de l’amor sobre l’arrel del mal que no fa caure el sofriment i la mort, sinó que els travessa obrint un camí en l’abisme, transformant el mal en bé, marca exclusiva del poder de Déu».

Francesc ha recordat que «en aquestes setmanes, la vida de milions de persones ha canviat de cop». Per a molts quedar-se a casa «és una ocasió per reflexionar i parar el ritme frenètic de la vida» [....], mentre que «per altres és el moment de la preocupació pel futur que es presenta incert i el treball que es corre el risc de perdre...». Per aquesta raó, el Papa ha instat els que tenen responsabilitats polítiques perquè treballin «activament a favor del bé comú dels ciutadans, facilitant els mitjans i instruments necessaris per permetre que tothom porti una vida digna...».

Notícies relacionades

Sobre les divisions i els oblits, ha citat els de Síria, l’Iraq, el Iemen i el Líban. Ha tornat a demanar que «sigui aquest el temps en què els israelians i palestins reprenguin el diàleg i s’aturi el patiment a les regions orientals d’Ucraïna, així com els atacs terroristes a diversos països de l’Àfrica. No ha oblidat la situació de Moçambic ni les «condicions insuportables» en què viuen els refugiats a Líbia, Grècia, Turquia, o la població de Veneçuela.

«Estimats germans i germanes, indiferència, egoisme, divisió i oblit no són de veritat les paraules que volem sentir en aquesta època», ha acabat dient Francesc.