El Papa beneeix el món en solitud pel coronavirus

La Santa Seu ha ordenat el tancament fins al 3 d'abril de la plaça i la basílica de Sant Pere

papa-francisco / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El papa Francesc ha impartit aquest divendres una històrica benedicció ‘urbi et orbi’ –a la ciutat i al món– en solitud, des d’una plaça de Sant Pere del Vaticà totalment buida com a conseqüència de l’emergència del coronavirus.

En una plaça deserta, plena de silenci i mullada per una pluja incessant, Jorge Bergoglio ha regalat als fidels catòlics del món una cerimònia inèdita: una homilia i una benedicció posterior que els creients catòlics han hagut de seguir a través dels mitjans de comunicació.

Cinc positius al Vaticà

La Santa Seu ha ordenat el tancament fins al 3 d’abril de la plaça i la basílica de Sant Pere com a mesura de precaució davant de la propagació d’aquesta pandèmia, que ha deixat ja almenys cinc casos positius a l’interior del Vaticà.

La benedicció ‘urbi et orbi’ s’imparteix habitualment en tres ocasions: quan el papa és elegit successor de Pere, el 25 de desembre per Nadal i per Pasqua.

Però també s’ofereix en ocasions molt puntuals, com el 1942, quan Pius XII ho va fer amb motiu del seu Jubileu episcopal i del XXV aniversari de les aparicions de Fàtima.

«Espantats i perduts»

«Des de fa algunes setmanes sembla que tot s’ha enfosquit. Denses tenebres han cobert les nostres places, carrers i ciutats; es van anar apropiant de les nostres vides omplint tot d’un silenci que ensordeix i un buit desolador que ho paralitza tot al seu pas: se sent en l’aire, en els gestos, ho diuen les mirades. Ens trobem espantats i perduts», ha dit el Papa al començar la seva homilia.

La d’aquest divendres ha sigut una cita d’oració universal, que va proposar Jorge Bergoglio diumenge passat després de la pregària de l’Àngelus i que ha tingut una altra característica particular: tots els catòlics han tingut l’oportunitat d’obtenir la indulgència plenària, com va establir recentment Francesc en el decret de la Penitencieria Apostòlica.

Notícies relacionades

En aquest document, el Papa atorga indulgències a tots els malalts amb coronavirus, als seus familiars, a qui els cuiden i a tot el que resa «per demanar el cessament d’aquesta pandèmia, l’alleujament dels que pateixen i la salvació eterna dels morts».

La cerimònia sense precedents al Vaticà ha començat a les 18.00 hores, quan el Papa s’ha dirigit en silenci des de les escales de la plaça vaticana cap al sagrari, on ha ofert una homilia.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions