INFORME PERIODÍSTIC

EL PERIÓDICO, el mitjà amb més dones opinadores (41%)

Un estudi reflecteix que en els diaris espanyols la presència femenina en columnes i tribunes es manté en el 21%

zentauroepp46239232 mujeres analistas el periodico181215195538

zentauroepp46239232 mujeres analistas el periodico181215195538 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Si hi ha unes pàgines influents i prestigioses en els mitjans de comunicació aquestes són les de la secció d’opinió. La presència de dones en columnes i tribunes, no obstant, continua deixant bastant a desitjar i es manté, com l’any passat, en el 21%. Això es desprèn de l’estudi ColumnistAs, elaborat per la consultora de comunicació Planner Media i per al qual s’han analitzat 3.693 articles d’opinió publicats el gener d’aquest any en 25 mitjans espanyols tant impresos com digitals (no hi estan inclosos els regionals). L’informe, no obstant, aporta dades que conviden a l’optimisme: EL PERIÓDICO és la publicació amb més percentatge de columnistes dones (41%), seguit per ‘Eldiario.es’.

El primer informe ColumnistAs es va fer públic coincidint amb la massiva vaga feminista del 8-M de l’any passat. L’estudi va reflectir que només el 20% dels opinants professionals dels mitjans eren dones. L’impacte de l’atur femení va fer pensar a l’equip de Planner Media que –potser– les coses haurien millorat al llarg de l’any. Així que el gener del 2019 van realitzar un altre estudi, tenint en compte els mateixos diaris analitzats en l’anterior convocatòria. Els resultats confirmen que els percentatges s’han mantingut iguals (del 20% al 21%).

Política i economia, territori masculí

Els autors de l’estudi –presentat aquest matí a la seu de l’Associació de la Premsa de Madrid– expliquen que la bretxa de gènere es reflecteix també en les temàtiques. Política i economia són territori preferentment masculí. D’altra banda, en els assumptes de societat (que inclouen temes d’educació i sanitat), el percentatge d’opinants és gairebé del 40%.

Notícies relacionades

L’informe també recull quins són els columnistes més prolífics. Igual com va succeir el 2018, cap dona és al top cinc dels columnistes amb més nombre de peces escrites durant el gener. Una vegada més, Emma Riverola, col·laboradora d’EL PERIÓDICO, és la dona que més peces d’opinió ha firmat, ocupant el sisè lloc.

Una marxa "sense fre"

“No ens equivoquem. Aquesta marxa no té fre, no en tinc cap dubte. La incorporació de la dona en l’opinió s’anirà produint a poc a poc. Les periodistes que treballen ara en la informació, que en són moltes, arribarà un moment en què reclamaran els seus espais d’opinió. En tot cas, estic contenta perquè sé d’on vinc. S’ha recorregut un camí extraordinàriament exitós. Fa 15 anys el percentatge d’opinants devia de ser del 2%. Més difícil em sembla que la dona s’incorpori als llocs de direcció dels mitjans, en què necessites una dedicació molt gran”, explica Victoria Prego, presidenta de l’Associació de la Premsa de Madrid.