Un jutge investiga la descontaminació del pantà de Flix per delictes contra el medi ambient
EL CSIC va detectar nivells cancerígens de dos compostos clorats durant els treballs realitzats per Acuamed
icoy31814100 flix ribera d ebre 13 11 2015 descontaminacion160128174527
A Acuamed se li estan complicant les coses. A la investigació per presumpte frau en la contractació d'obres públiques, i en el punt de mira per la paràlisi que pateix l'última fase de les obres de descontaminació de l'embassament de Flix, sense ni tan sols projecte presentat --com ha destapat EL PERIÓDICO--, ara s'hi sumen les diligències prèvies obertes pel jutjat de Primera Instància i Instrucció de Falset per determinar si, paradoxalment, durant els processos de neteja química del pantà es podria haver incorregut en pràctiques delictives contra el medi ambient.
La investigació s'ha obert a partir d'una denúncia presentada davant els Mossos d’Esquadra de Gandesa l'abril de l'any passat en què s'exposa que en el procés de rompuda dels residus tòxics durant el seu tractament es generava una pols potencialment contaminant que ocasionava afectacions passatgeres als treballadors.
QUALITAT DE L'AIRE
El jutge ha requerit a l'Ajuntament de Flix documentació relativa als controls ambientals efectuats durant els treballs. Aquest ha remès a les instàncies judicials informes encarregats en els últims anys pel consistori al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) sobre la qualitat de l'aire, que assenyalen l'existència d'elevats nivells de compostos clorats, com el tetraclorur de carboni i l'hexaclorobenzè en les mostres preses a través d'un captador d'aire que va habilitar el mateix ajuntament.
La inquietud de Flix
L'estudi dels compostos orgànics presents en l'aire de Flix i rodalies durant els episodis de males olors generats en el procés de descontaminació de fangs a l'embassament de Flix’, entregat pel CSIC amb data de novembre del 2015 i al qual ha tingut accés aquest diari, indica que durant el temps analitzat, en què es desenvolupaven les obres d'extracció de fang tòxic del pantà, els nivells de tetraclorur de carboni i d'hexaclorobenzè van superar els límits en relació amb els efectes cancerígens. El CSIC remarca, no obstant, que els nivells de referència corresponents a exposicions cròniques no es van superar.
Així, en les conclusions, els tècnics de l'organisme científics exposen que "els compostos orgànics volàtils clorats observats corresponen molt probablement a emissions relacionades amb l'extracció i el tractament del fang acumulat al riu". “En general, les concentracions observades d'aquests compostos sempre estan per sota dels valors corresponents a efectes no cancerígens", exposen, però immediatament afegeixen: "Els valors característics d'efectes cancerígens a un de cada milió se superen en algunes mostres i compostos i gairebé en totes les mostres en el cas del tetraclorur de carboni". Pel que fa a l'hexaclorobenzè, apunta que en la meitat de les mostres superen els límits d'efectes cancerígens.
- Anàlisi Tres pardals d’un tret
- Un mite blaugrana Adeu a Neeskens, llegenda del Barça
- Arrest Un detingut per agredir tres persones, una d'elles una nena d'un any, a Montjuïc
- La cerimònia inaugural vol sorprendre el món
- La gestió de l’Executiu català La Generalitat vol eliminar la cita prèvia en el sector públic en un any
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Prime Day 2022, en directe: la màquina d’afaitar OneBlade de Philips
- Salvador Illa inaugura la Ciutat Esportiva Damm
- L’auditor diu que el Barça perd més dels 91 milions que admet
- El Barça no concreta la data de retorn a l’Spotify Camp Nou