Imputat per un delicte mediambiental el representant d'Acuamed en la descontaminació de Flix

L'investigat, Pablo Martín, és a la presó per presumpte frau en la contractació d'obres públiques

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / TORTOSA

El jutge d'instrucció de Falset ha citat a declarar el 22 de febrer el representant legal de l'empresa pública Acuamed a Flix en qualitat d'imputat, en el marc de la investigació judicial que porta a terme per un presumpte delicte contra el medi ambient durant els treballs de descontaminació de l'embassament al seu pas per la localitat de la Ribera d’Ebre, com ha avançat EL PERIÓDICO. En la seva declaració, el citat haurà de respondre a preguntes sobre els procediments utilitzats durant la neteja química i concretament durant l'extracció del fang tòxic de l'embassament. Es dóna la circumstància que el responsable legal fins al 18 de gener era el director d'obra, Pablo Martín, ara detingut i en presó provisional per presumpte frau en la contractació d'obres públiques.

Tal com va destapar dijous aquest diari, una denúncia davant els Mossos d’Esquadra va exposar possibles pràctiques nocives per al medi ambient i de risc per a la salut de les persones durant la descontaminació, per l'emissió de pols potencialment tòxic. El jutge va sol·licitar a l'Ajuntament de Flix que li traslladés documentació dels controls efectuats durant aquelles obres, que van començar el primer trimestre del 2013, i el consistori li ha enviat dos informes del CSIC sobre la qualitat de l'aire, que registren elevats valors d'alguns compostos cancerígens.

SILENCI DE LA GENERALITAT

Per això el jutge ha citat, a les 12 del migdia, el responsable d'Acuamed. L'entrada a la presó del director d'obra, que també ocupava el càrrec de director de la delegació d'Acuamed al País Valencià, pot propiciar que l'empresa pública, per decisió del seu consell d'administració, remeti la citació a un altre dels seus càrrecs. Actualment la cúpula d'aquesta empresa pública dependent del Ministeri de Medi Ambient, responsable de nombroses obres a la conca mediterrània, està en bona part desmantellada a causa de la investigació judicial per presumpte frau. 

Puigdemont i Rull van rebutjar  obres de descontaminació

Notícies relacionades

El Govern català va eludir ahir pronunciar-se sobre aquest presumpte cas de delicte ambiental en unes obres de descontaminació presentades com avançades i exemplars. Una nodrida comitiva de l'Executiu autonòmic va visitar les Terres de l’Ebre per mantenir diverses reunions, però tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, van rebutjar les preguntes d'aquest diari sobre si la Generalitat coneixia les presumptes irregularitats durant les tasques de descontaminació i sobre la paràlisi de la fase final de les mateixes. 

Acuamed ni tan sols ha presentat el projecte de la culminació de les obres, quan resten per extreure del pantà dos hectòmetres cúbics d'aigua contaminada i per desmantellar totes les infraestructures on es van portar a terme els tractaments dels residus extrets.