La descontaminació de Flix es queda a mitges
L'embassament encara conté 2.000 milions de litres d'aigua tòxica i les plantes de tractament de residus estan per desmantellar
L'ajuntament tem que l'empresa pública Acuamed, investigada per corrupció, dilati els treballs pendents
/
El malson de Flix encara no té final. La culminació de la descontaminació del pantà per esborrar el llegat químic de l'activitat centenària de l'empresa Ercros està en l'aire. La neteja s'ha quedat a mitges. L'ajuntament de la localitat assegura que ni tan sols existeix projecte per als treballs pendents i és un fet que aquests encara no han sigut licitats.
Una vegada executada la fase central de la neteja química, amb l'extracció i tractament d'un milió de tones de fang impregnat d'una amalgama de tòxics de la llera del riu, l'etapa final és una incògnita. No és poca cosa el que queda per fer. Resten per extreure de l'embassament dos hectòmetres cúbics (2.000 milions de litres) d'aigua contaminada, confinada en un recinte al lateral del pantà on es va procedir a la colossal extracció.
INVESTIGADA
A més, l'empresa pública responsable del projecte, Acuamed, investigada per presumpte frau milionari en l'adjudicació d'obres públiques, entre elles la de Flix, ha de procedir al desmantellament de les plantes de tractament, instal·lacions també contaminades a l'interior del complex químic d'Ercros. Flix calcula que els tràmits administratius i l'execució pendent poden trigar dos anys a fer-se i exigeix a Acuamed, del Ministeri de Medi Ambient, que acceleri l'eliminació d'una empremta tòxica que es resisteix a desaparèixer.
"No existeix projecte, ni autorització ambiental, ni, per descomptat, licitació ni adjudicació", apunta l'alcalde de Flix, Marc Mur. "Si l'obra es quedés com està actualment seria un desastre absolut. Temem que es relaxin i no tinguin pressa a acabar i exigim un calendari", reconeix. No és que el municipi tingui pressa, és que ja ha demostrat molta paciència.
FINAL AMB TRAMPA
La situació sorprèn tenint en compte que dos mesos enrere Acuamed va presentar públicament com un èxit la fi de l'extracció de fang. Però aquest no era el final. Des d'aleshores, la magna obra a Flix està pràcticament sense personal i pendent de la clausura de l'abocador on s'han dipositat els residus extrets i tractats. Flix tem que la paràlisi que detecta des de fa setmanes s'eternitzi. "Demanem al Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient que les circumstàncies actuals no afectin el desenvolupament i la continuïtat del projecte amb la màxima celeritat, seguretat i sense demores", exposa la moció que ahir a la nit va aprovar l'Ajuntament.
Notícies relacionadesInclou en aquesta petició part de les obres de subministrament alternatiu d'aigua que havien d'estar a punt abans de l'inici de l'extracció de fang per garantir el proveïment a diversos municipis en cas d'emergència, i que segueixen sense existir tres anys després.
ACTUACIÓ URGENT
Han passat més de 12 anys des que un informe del CSIC va revelar l'abast de la contaminació que afectava l'embassament, i per difusió, al tram final de l'Ebre. El govern central va conferir a les obres d'eliminació química del pantà el caràcter d'“actuació prioritària i urgent”, a l'incloure el projecte com a annex a la llei 11/2005, del 22 de juny. Les obres prèvies, que van començar finalment el 2010, ja arrossegaven demora.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Informe La majoria dels inquilins no esperen poder comprar mai
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol