el risc mediambiental

Aznalcóllar, una mina marcada pel desastre ecològic de Boliden del 1998

L'impacte contaminant dels vessaments va ser considerat cent vegades superior al del 'Prestige'

El dic trencat d’Aznalcóllar.

El dic trencat d’Aznalcóllar.

1
Es llegeix en minuts

La història recent de la Mina d'Aznalcóllar (Sevilla), la reobertura de la qual investiga un jutjat de Sevilla, ha estat marcada pel desastre ecològic del 25 d'abril de 1998, quan el trencament de la bassa de residus miners va abocar al riu Guadiamar sis hectòmetres cúbics de fangs i aigües àcides.

L'impacte contaminant d'aquesta riuada tòxica va ser considerat cent vegades superior al de les 63.000 tones de fuel abocades pel Prestige, segons un estudi del CSIC, i va arrasar 4.386 hectàrees en 62 quilòmetres de curs del Guadiamar, principal afluent de Doñana.

Després d'aquest desastre ambiental, la mina es va tancar i la Junta d'Andalusia va iniciar un ardu litigi judicial contra la multinacional sueca Boliden, propietària d'aquesta explotació i que es nega a pagar les reclamacions que li exigeix l'administració andalusa.

DESASTRE ECOLÒGIC

El Govern central i la Junta d'Andalusia van iniciar dies després del desastre ecològic les tasques de retirada dels sòls contaminats i un ambiciós projecte de regeneració d'aquesta conca, que va acabar lustres després amb un desemborsament de més de 300 milions d'euros.

Aquesta descontaminació, que va incloure l'expropiació de les parcel·les afectades pel vessament perquè no es comercialitzessin aliments o bestiar criats allà, va crear un passadís ecològic en aquesta conca anomenat El Corredor Verd del Guadiamar, recentment declarat Zona d'Especial Conservació (SEC), segons els paràmetres de la Unió Europea.

RESTAURAR ELS DANYS

A aquest desemborsament de fons públics s'hi sumen els més de cent milions del programa 'Doñana 2005', dissenyat pel Govern central per restaurar els danys a la xarxa hidrogràfica de Doñana i recuperar els seus afluents històrics.

Notícies relacionades

També durant aquests anys de tancament de la mina, la Junta d'Andalusia va segellar la bassa accidentada, que va cobrir amb una enorme plataforma de plaques solars, i va construir un polígon per a activitats de reciclat que ha donat feina a veïns d'Aznalcóllar.

CONTRARIS A LA REOBERTURA

Grups ecologistes i científics que van treballar en la restauració d'aquest desastre ecològic s'han oposat reiteradament a la reobertura d'aquesta històrica mina, explotada des d'èpoques romanes com altres jaciments de la faixa pirítica de Sierra Morena perquè a l'estar ubicada escassos quilòmetres aigües amunt de Doñana sempre suposarà una amenaça ambiental per a aquest valuós ecosistema, declarat Reserva de la Biosfera i Patrimoni de la Humanitat.