ANDALUSIA

Ciutadans i IU anuncien un nou rebuig a Díaz en tercera votació

El PP cancel·la la seva reunió amb el PSOE per a la investidura i demana explicacions per les irregularitats a la mina d'Aznalcóllar

2
Es llegeix en minuts
J. C. / SEVILLA

La socialista Susana Díaz haurà d'esperar a una quarta votació, previsiblement després de les eleccions municipals del 24 de maig, per ser investida presidenta de la Junta d'Andalusia. Ciutadans IU s'han sumat aquest dimecres a Podem i han anunciat que votaran 'no' en la convocatòria de demà dijous perquè "no ha canviat res".

En el cas de la força taronja, l'escull segueix sent la firma del pacte anticorrupció, que el PSOE-A no vol rubricar fins després de la investidura i que Ciutadans (C's) posa com a condició prèvia i, a més, exigeix que es porti a la pràctica des del primer moment, fet que suposaria la marxa gairebé immediata com a diputat del Congrés de l'expresident autonòmic Manuel Chaves, imputat pel cas dels ERO fraudulents.

"No s'ha produït cap novetat i no es concreta la firma del nostre pacte anticorrupció", ha assegurat al final de la reunió el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, que ha insistit que "si es firma un pacte, és perquè es compleixi. I el PSOE haurà de dir com pensa complir-lo". Així mateix, Villegas ha demanat explicacions "polítiques" a l'Executiu en funcions sobre les irregularitats en l'adjudicació de la mina d'Aznalcóllar, que ja són investigades per un jutjat.

"Aquest cas demostra la necessitat de la transparència per la qual aposta Ciutadans en la concessió de contractes públics, reduint al màxim els elements subjectius", ha afegit Villegas, que tampoc ha descartat sol·licitar l'obertura d'una comissió d'investigació parlamentària si les explicacions "no són convincents".

REUNIÓ SUSPESA

El cas d'Aznalcóllar ha explotat de cop en les negociacions d'investidura, i de fet ha provocat que el PP-A suspengui la reunió que tenia prevista aquesta tarda amb els socialistes fins que se li donin explicacions sobre aquest tema. La decisió del PP-A ha sigut anunciada per Moreno en un acte de campanya de les municipals i autonòmiques a Linares (Jaén), després de conèixer-se l'acte de la jutge d'instrucció 3 de Sevilla que entén que en el procediment d'adjudicació a l'empresa Minorbis no s'observa ni "el més mínim rigor" i fins i tot s'aprecien indicis de tracte de favor en altres subvencions i expedients a aquesta societat. Segons Moreno, amb aquest cas Díaz té una "magnífica oportunitat" de demostrar que és "implacable" contra la corrupció.

Notícies relacionades

D'aquesta manera, el Parlament andalús rebutjarà per tercera vegada l'elecció de Díaz com a presidenta autonòmica. Ciutadans era l'única opció que li quedava al PSOE-A després de conèixer-se ahir el rebuig de Podem, que manté les seves condicions de retirar comptes dels bancs que desnonen i conèixer la relació de càrrecs de confiança de la Junta d'Andalusia i els seus ens instrumentals abans de la votació, i no després com proposen els socialistes, a fi de valorar en la seva mesura l'anunci de reducció d'un 10 per cent d'aquests càrrecs.

Així mateix, IU també ha anunciat aquest matí el seu vot en contra, ja que, segons el secretari d'organització d'IU Andalusia, Toni Valero, han sentit "tres quarts del mateix, no es modifica cap element". Valero ha retret el "gir a la dreta que ja vam advertir en el discurs d'investidura de Susana Díaz", a qui ha acusat d'estar "instal·lada en l'ambigüitat per aconseguir el suport de la dreta econòmica i política".