PROCEDIMENT IRREGULAR

Andalusia ordena la paralització de la concessió d'Aznalcóllar fins que s'aclareixin les suposades irregularitats

Un jutjat investiga l'adjudicació de la mina "sense el més mínim rigor"

La Junta d'Andalusia defensa la "legalitat i transparència" del concurs per a la seva reobertura

El dic trencat d’Aznalcóllar.

El dic trencat d’Aznalcóllar.

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La presidenta de la Junta d'Andalusia en funcions, Susana Díaz, ha ordenat aquest mateix matí la suspensió del procediment de concessió de la mina d'Aznalcóllar (Sevilla) arran de la investigació oberta en un jutjat de Sevilla sobre suposades irregularitats en l'adjudicació al consorci Magtel Minorbis en un concurs "sense el més mínim rigor".

En un acte de campanya a Huelva, Díaz ha insistit en el missatge de la Conselleria d'Economia, Innovació Ciència i Empresa aquest mateix matí, sobre que el concurs ha comptat "amb la presència de la Intervenció de la Junta i dels serveis jurídics", ha sigut realitzat per funcionaris i "sempre s'ha buscat el màxim nivell de transparència, tant en aquest procés com en altres que tingui la Junta", ha assenyalat la socialista. Per això, apunta que "davant qualsevol sospita que tingui un jutge en qualsevol procediment o adjudicació de la Junta, faré el que he fet aquest matí, ordenar que es paralitzi qualsevol concessió que estigui en aquesta situació", perquè "és el que hem de fer sempre". "Ara bé, demano que hi hagi rapidesa i rigor per aclarir si hi ha o no qualsevol irregularitat perquè són milers de treballadors" els que estan pendents d'aquesta decisió, ha matisat.

La decisió de l'Executiu es produeix hores després que el jutjat d'instrucció 3 de Sevilla hagi demanat que es prengui declaració a la directora general de Mines de la Junta d'Andalusia davant les irregularitats detectades en l'adjudicació del concurs de la mina d'Aznalcóllar a una de les tres empreses que sol·licitava el concurs, l'empresa Minorbes Grupo México, per un període de 30 anys.

 En precampanya

Aquesta adjudicació, feta el 19 de febrer en plena precampanya de les autonòmica, va ser impugnada per una de les empreses descartades al·legant diverses anomalies en l'obertura de pliques, mentre que els grups ecologistes van criticar que l'adjudicatària fos una companyia causant d'un dels pitjors desastres mediambientals al país centreamericà. Aznalcóllar es va fer tristament famosa el 1998 pel trencament d'una de les seves basses i el vessament de fangs tòxics que van arribar a les portes de Doñana.

Segons han informat fonts judicials, la jutge ha demanat a la policia que prengui declaració a l'alt càrrec de la Junta, ja que de les diligències fetes fins ara es desprèn, almenys indiciàriament, l'existència de greus irregularitats en el procés d'adjudicació. L'acte assenyala que "no s'aprecia que l'entitat Minorbis-Grupo México o Minorbis, SL complís les exigències mínimes, ni tan sols per superar la primera fase del concurs d'adjudicació".

"Suposat tracte de favor"

El cas es va iniciar el març d'aquest any i s'investiguen els presumptes delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències i negociació il·legal vinculats amb el concurs públic per a l'adjudicació de les activitats extractives d'explotació dels recursos existents en la reserva minera d'Aznalcóllar. En concret, en l'acte conegut avui la jutge parla de "limitacions, deficiències i falta de rigor de Minorbes en relació amb el certificat de grup estranger, la seva assegurança de responsabilitat civil, i la documentació aportada de les empreses que integren el grup". Segons els perjudicats, aquesta empresa és en realitat una filial de l'entitat Magtel i no té els pressupostos mínims necessaris per haver obtingut aquesta adjudicació, alhora que incideix en "un suposat tracte de favor" per part de la Junta d'Andalusia en una altra sèrie d'expedients i subvencions concedides.

Notícies relacionades

En aquest sentit, la jutge considera que la directora general de Mines, com a màxima responsable de la taula que va decidir l'adjudicació del contracte, haurà d'explicar la valoració que va conduir a acceptar Minorbes com a empresa que complia les condicions per competir en el concurs i per, finalment, ser l'adjudicada per portar-lo a terme, quan, a més, l'oferta econòmica que aportava a la Junta és notablement inferior a la de l'altra empresa sol·licitant. 

Des de la Conselleria andalusa d'Economia, Innovació Ciència i Ocupació han assegurat avui que el procediment de licitació seguit per a l'adjudicació “s'ha adequat a la legislació estatal i autonòmica”, que ha sigut "plenament transparent per a totes les empreses interessades" i que s'ha basat "en criteris objectius predeterminats per endavant, en igualtat de condicions per a tots”, a més de recordar que va ser dut a terme per funcionaris públics “aliens a eventuals influències externes". L'Administració regional mostra la seva completa disposició a seguir col·laborant amb la justícia, a la qual ja s'ha facilitat diferent documentació des de l'inici de les diligències, i insisteix que s'ha complert el primer objectiu de la reobertura de la mina, "la recuperació d'una important font d'ocupació i riquesa per al poble d'Aznalcóllar, Sevilla i, per tant, Andalusia", de manera que tira endavant el calendari previst per a l'inici de l'activitat minera.