Les proves de nivell
Wert portarà a l'Alta Inspecció les comunitats que no avaluïn
Els centres podran examinar un altre dia els alumnes que se sumin al boicot
La Generalitat ha d'actuar contra les escoles insubmises, reclama el ministeri
El Ministeri d'Educació instarà l'Alta Inspecció de l'Estat perquè actuï contra les comunitats autònomes que incompleixin de forma total o «parcial» la seva obligació de portar a terme l'avaluació dels nens de tercer curs de primària establerta per la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE). Així ho va confirmar aquest dimecres un portaveu ministerial segons el qual l'Alta Inspecció requerirà a les administracions que solucionin l'incompliment. Si malgrat tot es neguen a portar a terme les proves, s'obriria la porta a recórrer posteriorment als tribunals per la via contenciosa administrativa.
Catalunya no seria, en principi, una de les comunitats afectades. Han sigut Andalusia, Astúries i parcialment Canàries les que han anunciat que no portaran a terme les polèmiques avaluacions. Tot i que la Generalitat va recórrer la LOMCE davant el Tribunal Constitucional aquesta vegada no està entre les autonomies insubmises. La Conselleria d'Ensenyament argumenta que és la mateixa prova que ja portaven a terme les escoles catalanes des de l'any 2000 i que, per tant, no es tracta d'una imposició de la LOMCE.
LES MESURES OPORTUNES / El problema per a la Generalitat pot derivar-se de les escoles i alumnes que secundin el boicot proposat per les principals associacions de pares, sindicats d'estudiants i de mestres i de la Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI). Segons el citat portaveu ministerial, haurà de ser la conselleria la que actuï contra les escoles. «És responsabilitat de l'Administració educativa vetllar pel compliment de les normes als seus territoris i adoptar les mesures que consideri més oportunes per garantir-ne l'efectiu compliment», va indicar.
En cas que el boicot es porti a terme de forma individual, «correspon al centre, com en qualsevol altra activitat educativa programada, establir les mesures perquè l'alumne pugui realitzar la prova en un altre moment», assenyala el ministeri, el qual equipara la situació a la dels alumnes que no hi acudeixen perquè estan malalts o per una causa de força major. L'escola també haurà de «requerir als pares la justificació suficient per ometre un deure que tenen en relació amb l'educació dels seus fills i amb l'assistència diària a classe».
CONTRA LES AMENACES / La Federació d'Associacions de Pares i Mares Catalana (Fapac) va reafirmar aquest dimecres la seva «resistència a l'aplicació de l'avaluació» i va anunciar el «ple suport a les famílies que rebin qualsevol tipus d'amenaça». «No es pot permetre que pares i mares siguin tractats com a delinqüents per exercir el seu dret a manifestar la seva opinió», van afegir.
Les proves afecten a Catalunya 80.000 nens de tercer curs de primària (d'edats compreses entre els 8 i els 9 anys) convocats a examinar-se des de dilluns passat fins al 15 de maig vinent. L'avaluació consta de comprensió oral i escrita en castellà i en català, resolució de problemes i càlcul.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig