REVISIÓ A L'EDUCACIÓ

'Tirant lo Blanc' i un dia sense internet, a les proves de 4t d'ESO

Més de 66.000 alumnes fan els exàmens de competències bàsiques que mesuren el nivell educatiu

La majoria dels alumnes consideren assequibles les preguntes, d'una dificultat similar a la d'anys anteriors

3
Es llegeix en minuts

¿Es pot viure tot un dia sense internet? La resposta, evidentment, és que sí, encara que per a un xaval de 4t d'ESO, de 15 o 16 anys, pot resultar difícil d'imaginar. Descriure per escrit en almenys 125 paraules com seria aquest dia requereix, doncs, al marge de la sintaxi, l'ortografia i el lèxic apropiats, una certa reflexió, ordenació d'idees i competència discursiva, tots ells elements que intenten avaluar les proves de competències bàsiques a què se sotmeten 66.500 alumnes de l'últim curs de l'ensenyament obligatori. L'objectiu, per quart any consecutiu, és que la Conselleria d’Ensenyament pugui calibrar quina és la situació de l'ensenyament a Catalunya, en especial en les denominades matèries instrumentals: català, castellà, matemàtiques i primera llengua estrangera, anglès en la gran majoria dels casos.

La Sara, una dels prop de 90 alumnes de l'Institut Secretari Coloma de Barcelona que han hagut d'imaginar aquest interminable dia sense internet, ha optat per un relat cronològic, que començava al llevar-se de bon matí. Primer problema: dutxa sense música descarregada de Spotify. Després, ni Whatsapp ni diccionari 'on line' per fer els deures, fet que obliga a consultar-ne una edició en paper, cosa que, confessava després de l'examen, no fa mai. L'Ariana i el Màrius assentien, i també el Joel, que ha fet una redacció, sens dubte, amb un to bastant més apocalíptic. "Hi he posat que en un dia sense internet hi hauria més accidents que mai, perquè els semàfors no funcionarien, i també problemes amb els avions". 

OS FÀCIL DE ROSEGAR

Amb tot, la Sara, l'Ariana, el Màrius i el Joel creuen que els dos exàmens --català primer, i després, matemàtiques-- han estat en general "fàcils". "Xupats", ha deixat anar fins i tot algun dels seus companys al sortir de l'aula de l'examen. Els alumnes, abans de la redacció, han hagut de demostrar el seu nivell de comprensió lectora. Primer, responent a una sèrie de preguntes, tipus test, sobre un passatge de 'Tirant lo Blanc', de Joanot Martorell. Un os difícil de rosegar, es podria pensar, però el fet que es tractés d'una versió adaptada de la novel·la cavalleresca del segle XV sens dubte ha facilitat molt les coses. Encara que això no ha evitat els dubtes. Determinar, per exemple, què són paraules 'injurioses' no ha tingut més problema: "ofensives". Més difícil ha estat trobar el significat exacte de la conjunció 'car': triar entre 'doncs' i 'perquè' --dues de les quatre possibles respostes-- ha sigut per a molts com una loteria.

El segon text a comentar ha tornat els alumnes a la seva realitat més pròxima. Es tractava d'un assaig, també adaptat, de l'estudi 'La joventut catalana al segle XXI', de Pau Serracant i Roger Soler, sobre l'ús d'internet en la vida quotidiana. I en la prova de competències matemàtiques la geometria hi ha tingut un pes específic, i també el càlcul d'algunes qüestions pràctiques, ja que un dels objectius d'aquestes proves és avaluar, precisament, si els alumnes són capaços d'aplicar el que han après per resoldre problemes quotidians. Per exemple, els metres que recorre una bicicleta amb un desenvolupament determinat, cosa que els pot ajudar a entendre com funciona un canvi de marxes i com utilitzar-lo, quants palets són necessaris per formar una determinada figura o a quin preu surt el metre quadrat de les rajoles del terra d'una sala.

 

CRIDA AL BOICOT

Notícies relacionades

El Sindicat d'Estudiants del Països Catalans (SEPC) ha fet una crida aquest dilluns a boicotejar les proves de competències bàsiques. En declaracions als mitjans, el secretari de Polítiques Educatives de la Conselleria d'Ensenyament, Joan Mateo, ha explicat: "Aquest any són obligatòries, perquè l'alumne que no les fa entra en l'àmbit de la indisciplina", i s'ha de corregir, ha afegit.

A la seva pàgina web, el SEPC ha fet un "crida activa a la insubmissió" i a fer boicot a les proves per protestar contra la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) i la llei d'educació de Catalunya (LEC) i en defensa d'un model educatiu públic i de qualitat.