albert rodríguez
Més enllà dels barrots

EN ACCIÓ.Un moment dels tallers de fotografia per a joves reclusos. /
L'Albert Rodríguez es presenta amb una càmera de fotos penjada al coll i un ampli somriure. De tracte amable, mostra amb orgull una selecció de fotos que s'han inclòs a la mostra Una expo més, que fins a l'11 de gener s'ha pogut veure al CaixaForum de Barcelona. «Jo vaig fer una foto, retratant un company. Després, un altre noi em va fotografiar a mi», explica.
Les fotos s'agrupen sota el nom Imatges de dins i van ser realitzades durant el 2011 per reclusos del Centre Penitenciari de Joves de La Roca, durant uns tallers. ¿Com és que les seves fotos han acabat a les parets d'un museu? L'Albert ho explica de forma senzilla: «Va arribar una subvenció per fer un taller de foto al centre on estàvem interns. S'hi van presentar unes 500 persones i al final en van escollir 10 o 12, entre els quals hi era jo». L'Albert es refereix a una de les ajudes del programa Art per a la millora social de l'Obra Social La Caixa, mitjançant les quals es fomenten activitats culturals diverses, liderades per un artista, en les quals participin col·lectius socialment fràgils
-com en aquest cas, els reclusos.
«L'activitat la vam fer amb el col·lectiu Ruido Photo [de fotografia documental]. Buscaven gent que no tinguessin ni idea de fotografia però amb interès pel mitjà», explica l'Albert. «No tenia experiència, però reconec que les fotos em van ajudar molt perquè em van permetre expressar el que tenia dins i reflexionar sobre el fet que, tot i haver comès errors i que estiguéssim interns, també érem persones, com la gent de fora», confessa.
El taller incloïa classes teòriques i pràctiques i es va treballar uns quants mesos durant dos anys. «Tenir tracte amb gent de fora de la presó, a més de funcionaris, va ser enriquidor i em va oferir l'oportunitat d'ensenyar com sóc en realitat», diu.
Despertar l'interès
Notícies relacionadesPau Coll, membre de Ruido Photo i coordinador del taller, assegura que també va ser tota una experiència per a ells treballar amb joves reclusos. «El ritme d'aprenentatge i les característiques del taller eren diferents dels que es fan en condicions normals. S'havia de proposar coses que despertessin l'interès dels nois, ser molt positius i, sobretot, donar molta importància als temps informals, més enllà de les classes», explica el Pau.
A la foto que un company va fer a l'Albert, aquest apareix assegut, amb aspecte seriós i un tatuatge encara per acabar al braç. «Em feia el dur a la foto, però en realitat sóc més bo. Però a la presó la teva imatge ha de ser així». A la foto en què posa per a aquest reportatge, l'Albert apareix més relaxat i amb el tatuatge al braç dret ja acabat. Va sortir en llibertat el 20 d'octubre del 2013 i encara segueix amb la càmera penjant al coll, disposat a aprendre més del mitjà.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Apunt Una vergonya absoluta
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura