Primer balanç d'una mesura per pacificar una carretera

La prohibició fa fora de la N-2 95.000 camions en un mes

El trasvàs a l'AP-7 revela que la carretera suportava al dia 4.000 vehicles pesants

Control policial a la N-2 cap a la sortida de l’AP-7 a Orriols, ahir.

Control policial a la N-2 cap a la sortida de l’AP-7 a Orriols, ahir. / ICONNA / JOAN CASTRO

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA
BARCELONA

Es queixaven amb raó. No solament perquè feia anys que els suportaven sinó a més perquè eren molts, moltíssims. Demà es compleix un mes del final del pas dels camions per la N-2 a Girona, un mes des que els veïns de Bàscara (Alt Empordà) van deixar de jugar-se la vida per travessar la carretera. També estan amb ells els usuaris habituals de la via. O els que ho van ser al seu dia, es van passar a l'autopista i ara han tornat perquè se senten més segurs. Els vehicles de gran tonatge estan obligats a desplaçar-se a l'AP-7 des del 19 d'abril i, segons els càlculs de la Generalitat, des d'aleshores ho han fet 95.000 transportistes.

Això significa que prop de 4.000 camions de mitjana al dia han deixat de passar per la N-2 entre les localitats de Vidreres (Selva) i la Jonquera (Alt Empordà). Les estimacions que s'havien fet sobre el trànsit de vehicles pesants en aquesta via els xifraven entre 2.800 i 2.900 camions diaris. Però en són més. Ara s'ha descobert, quan obligatòriament han hagut de passar per l'AP-7 i per les cabines de peatge. Allà, tal com es va anunciar al seu dia, se'ls ha aplicat una rebaixa de l'import en funció del recorregut. No obstant, els camioners segueixen considerant-la insuficient.

8.000 EUROS A L'ANY/ «Els transportistes de les comarques de Girona se senten molt afectats. Aquest canvi els suposa en alguns casos pagar fins a 36 euros al dia, que són 720 euros al mes i uns 8.000 a l'any per vehicle», calcula el secretari general de l'Asetrans, l'associació de transportistes de la demarcació, Carlos Palacio. «Si intentem repercutir-ho al client aquest s'hi nega perquè, a més a més, s'ha cregut els estudis de costos que va presentar la Generalitat que deia que no gastàvem més amb el canvi de carretera», es queixa.

Els transportistes van presentar un recurs contenciós administratiu contra la mesura aprovada per Trànsit i promoguda per la Conselleria de Territori i Sostenibilitat. El conseller Santi Vila va minimitzar ahir el conflicte amb el sector, i el va titllar de «mal menor». Vila va recordar la raó última per la qual va insistir a expulsar els camions de quatre eixos o més: els accidents. I ahir es va servir de les bones xifres del primer mes de veto: cinc sinistres a la N-2, amb dos ferits greus i cinc de lleus, i tres accidents amb tres persones ferides lleus a l'AP-7 en aquest tram. Cap xoc mortal.

L'AUTOPISTA, SENSE PROBLEMES / El responsable de Territori no va voler desaprofitar la circumstància per recordar que la Generalitat «segueix treballant» per impulsar el desdoblament de la mortífera via, que acumula lustres d'incompliments, per gaudir d'una millora d'acord amb la intensitat del trànsit que acull. Vila també va revelar que en les últimes quatre setmanes no s'ha notat que l'AP-7 entre les sortides 2 i 9 hagi tingut cap problema. Una cosa que, segons el parer del portaveu dels transportistes de Girona, acabarà passant tard o d'hora. «De seguida que comencin les vacances i l'autopista s'ompli de trànsit, sobretot francès, començaran les retencions», vaticinava Palacio.

Els camioners continuen guardant les factures de l'autopista per reclamar danys patrimonials a la Generalitat. Així que tinguin acumulats els imports de tres o quatre mesos ho faran. A això, a més, s'hi ha d'afegir la imposició de multes a aquells que se salten la prohibició. Com avançava ahir aquest diari, s'han imposat 270 sancions en el primer mes de veto. «Els Mossos van començar a multar de seguida. No van donar cap marge per informar», protestava també el secretari general de l'Asetrans.

Notícies relacionades

ESTRANGERS/ Els que se salten el veto de circular per la N-2 -excepte per repostar, menjar o entregar una mercaderia, amb l'exclusió total de Bàscara- tenen una sanció de 500 euros. Els conductors estrangers l'han d'abonar en el mateix moment perquè si no se'ls immobilitza el tràiler. Des del 19 d'abril això ha passat en 41 ocasions, segons Trànsit. Dels 1.895 conductors que van ser aturats per la policia autonòmica, 444 eren estrangers.

La vigilància policial ha seguit viva a la N-2, com demostrava ahir cert desplegament amb aires de commemoració mensual.