ARQUITECTURA
L'arquitectura destruïda de Bagdad renaixerà a Barcelona
Un projecte de la UPC rescata edificis d'arquitectes com Sert i Le Corbusier

Ambaixada americana que va dissenyar Josep Lluís Sert.
La ciutat de Bagdad, ara semidestruïda pels bombardejos, va acollir els millors mestres de l'arquitectura del segle XX abans de l'era Saddam. Frank Lloyd Wright, Le Corbusier i Walter Gropius van realitzar projectes avançats. A ells s'hi va sumar Josep Lluís Sert, l'arquitecte català exiliat a Harvard, que va dissenyar l'ambaixada nord-americana. I Ricardo Bofill, que va projectar per a Saddam Hussein una mesquita gegantina que va abandonar al comprovar la megalomania del sàtrapa. Aquella època d'urbanisme pròsper només és un record a l'Iraq i, en el millor dels casos, un munt de ruïnes. Una exposició rescatarà a Barcelona tots aquells projectes segons una idea comuna del professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Pedro Azara i de l'ambaixador d'Espanya a Bagdad, Ignacio Rupérez.
COTXES BLINDATS
Quan va arribar a Bagdad, Rupérez ja es va trobar amb una ciutat devastada, però encara va poder recórrer els carrers de Karkh i de Russafa, i entrar a les antigues mesquites de Galaini i Kadhhimain. Ara, al Badgad actual, a l'exterior se surt amb cotxes blindats, escortes armats i armilles antibales. "El més recomanable --escriu l'ambaixador-- és passar desapercebut, viure d'amagat i sense destacar, que no es noti res darrere dels murs i els llibres, connectat a internet...". Fa poques setmanes, va entregar a l'escola d'arquitectura de Bagdad un lot de 50 quilos de llibres d'arquitectura (donats per les editorials Actar i Gustavo Gili) en una cita secreta, gairebé com si es tractés de material altament radioactiu i perillós. Perquè a Bagdad la universitat sobreviu envoltada demurs texasantibombes, amb les biblioteques i arxius devastats i la por als espies integristes i a les denúncies.
Tot i així, Pedro Azara ha aconseguit recrear per a l'exposicióBagdad, ciutat del miratge, que s'inaugurarà al juliol a la seu del Col.legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), els projectes que va encarregar el rei Feissal la dècada dels anys 50. L'estadi que va construir el francès Le Corbusier segueix intacte; l'ambaixada americana de Sert està en bastant bon estat; el Ministeri de Planificació de Gio Ponti està fet malbé; Sadar City, del grec Konstantinos Doxiadis, bressol de l'integrisme, està gairebé completament destrossada; segueix dreta la universitat que va projectar l'alemany Gropius i el gran projecte cultural de Frank Lloyd Wright --òpera, basar, museus-- està pendent de construcció.
INCÒGNITES
Notícies relacionadesLa investigació, molt complexa, planteja fins i tot incògnites. Es desconeix si va arribar a construir-se un museu d'art islàmic segons el disseny d'Alvar Aalto del 1953 i si es va fer un barri amb torres de vivendes a càrrec de Robert Venturi i Ricardo Bofill. L'arquitecte català va guanyar, per cert, un concurs per fer la gran mesquita de Bagdad que havia d'acollir 30.000 persones i que es va oblidar després de la guerra Iraq-Iran. Després de moltes vicissituds, Saddam va ordenar construir-ne una versió reduïda amb minarets en forma de míssil i un Alcorà escrit amb la seva sang.
L'exposició que es prepara a Barcelona comptarà amb el suport de l'ajuntament, interessat a establir una agenda de cooperació que fins i tot podria incloure la restauració de l'edifici de Sert, d'estil mediterrani i propi de temps menys bel.licistes. Els americans construeixen una nova ambaixada, una fortalesa immensa que vol ser inexpugnable.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Apunt Una vergonya absoluta