LA SANCIÓ POT ARRIBAR ALS 60.000 EUROS

La Xunta de Galícia obrirà un expedient a la família Franco per impedir l'accés de tres tècnics al Pazo de Meirás

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / SANTIAGO DE COMPOSTEL.LA

La conselleria de Cultura de la Xunta de Galícia obrirà en els pròxims dies expedient a la família Franco, després que aquest matí s'ha impedit l'accés de tècnics d'aquest departament al Pazo de Meirás, residència d'estiu del dictador.

Fonts de la conselleria de Cultura han explicat que avui hi havia prevista una visita a la masia, de propietat privada, però l'advocat de la família ho ha impedit.

La finca, possible Bé d'Interès Cultural

La conselleria defensa que aquest immoble forma part "del patrimoni" de Galícia, de manera que advoquen per la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC). Fa deu dies, la institució pública va comunicar per burofax el dret a una inspecció tècnica per conèixer l'estat de l'edifici.

L'expedient que obrirà Cultura pot derivar en una sanció de fins a 60.000 euros, i es produeix després de diversos intents d'accedir a la masia perquè els tècnics en dictaminin l'estat. En cas que es declari BIC, la família Franco mantindria la propietat de l'edifici, però es veuria obligada a obrir l'edifici al públic almenys quatre dies al mes, així com a conservar-la i demanar permís a Cultura per a obres i altres actuacions que es vulguin fer en aquest espai.

De casa d'Emilia Pardo Bazán a residència d'estiu de Franco

Notícies relacionades

El Pazo de Meirás, situat a l'Ajuntament corunyès de Sada, va ser al seu dia propietat de l'escriptora corunyesa Emilia Pardo Bazán, tot i que el 1939 un grup de ciutadans afins al règim en van promoure la compra als hereus i van obtenir entre els veïns més terrenys contigus per oferir-ho tot plegat com a regal del poble al dictador Franco, que a partir de llavors va disfrutar-hi les vacances a l'agost.

Precisament, el ple de l'Ajuntament de Sada va decidir el dia 9 d'aquest mes sol·licitar a la Xunta que declari la casa com a Bé d'Interès Cultural i permeti que s'obri al públic.