Dret
Oberta fins al 21 de maig la convocatòria de 50 beques per preparar oposicions a judicatura, fiscalia i lletrats/ades de l’Administració de Justícia.
Amb una durada de 4 anys, les beques contribueixen a l’estabilitat de les plantilles, a assolir un grau més alt d’eficàcia i qualitat del servei, i a fomentar el dret propi i l’ús de la llengua catalana a l’Administració de Justícia
El Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, a través del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, destina prop de 3 milions d’euros, a raó de 710.400 euros anuals

Oberta la convocatòria de 50 beques per a preparar oposicions a judicatura, fiscalia i lletrats/as de la Generalitat /
El termini per presentar-se a la convocatòria de 50 beques del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) per a la preparació d’oposicions a les carreres judicial, fiscal i de lletrats/ades de l’Administració de Justícia finalitzarà el proper 21 de maig. Fins a aquesta data, les persones graduades en Dret interessades poden presentar la sol·licitud i consultar les bases al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
El Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, a través del CEJFE, destina 2.841.600,00 euros per al període 2026-2029 per finançar les persones adjudicatàries de les beques, que els permetran estudiar i preparar-se per a les oposicions. L’import de cada beca és de 56.832 euros (14.204 €/any), amb una percepció mensual de 1.184 euros, que permetrà als beneficiaris dedicar-se a l’estudi i cobrir les despeses derivades d’aquesta dedicació intensa.
Requisits i condicions
Per optar a alguna de les 50 beques que ofereix el CEJFE, les persones aspirants han de complir una sèrie de requisits previs. Aquests són:
No haver transcorregut més de 10 anys des de l’obtenció del títol de llicenciatura o grau en Dret.
Estar empadronades i residir efectivament a Catalunya durant almenys 5 anys dins dels 7 anys immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud, i mantenir aquesta residència durant tot el període de la beca.
Acreditar el coneixement de la llengua catalana amb un nivell mínim (C1 o equivalent).
Les persones beneficiàries hauran de preparar l’oposició sota la direcció d’un centre especialitzat, un o diversos preparadors, o mitjançant el Programa per a la preparació d’oposicions a lletrats/ades de l’Administració de Justícia, organitzat pel CEJFE. L’estudi ha de ser de dedicació exclusiva des de la concessió de la beca fins a la seva finalització.

Les persones beneficiàries hauran de preparar l’oposició sota la direcció d’un centre especialitzat /
Durada i finalització
La preparació de les oposicions per a l’accés, per torn lliure, a les carreres judicial i fiscal i al cos de lletrats/ades requereix una dedicació exclusiva durant una mitjana aproximada de quatre anys. Aquesta circumstància provoca que les persones sense prou recursos no es plantegin o abandonin la idea de preparar les proves corresponents. Les beques tenen una durada màxima de 4 anys, comptats des de la data que determini la convocatòria. Si durant aquest període la persona beneficiària supera el procés selectiu, la beca finalitzarà en la data de publicació de la superació de la darrera prova a la seu electrònica del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o del Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts.
A més, es reserva un 5% de les beques per a persones amb una discapacitat igual o superior al 33%, sempre que acreditin la compatibilitat per a l’exercici de les funcions corresponents.
La sol·licitud i tots els tràmits s’han de fer exclusivament per via telemàtica a través de la pàgina web Tràmits gencat.
Fomentar vocacions i estabilitzar la plantilla
Amb aquesta nova convocatòria, es dona continuïtat a la línia d’ajuts iniciada l’any 2022, que pretén fomentar que les persones graduades en Dret residents a Catalunya orientin les seves carreres professionals cap a les oposicions a judicatura, fiscalia i lletrats/ades de l’Administració de justícia. L’objectiu és contribuir a l’estabilitat de les plantilles, assolir un grau més alt d’eficàcia i qualitat del servei, i fomentar l’ús del dret civil català i de la llengua catalana.
Accés a les carreres judicial, fiscal i de lletrats/ades
L’ingrés a les carreres judicial, fiscal i de lletrats/ades es fa per oposició lliure, seguida d’un curs teòric i pràctic a l’Escola Judicial. La convocatòria d’oposicions, que s’ha de fer com a mínim cada dos anys, a la pràctica es convoca anualment des del 1998. Des de l’any 2001, es realitza conjuntament amb l’ingrés a la carrera fiscal, de manera que les persones aspirants opten, segons la puntuació obtinguda i les places convocades, per l’ingrés a l’Escola Judicial o al Centre d’Estudis Jurídics del Ministeri de Justícia.
Els requisits per accedir a l’oposició lliure són: tenir nacionalitat espanyola, ser major d’edat i tenir el títol de Dret. El temari es publica en l’acord de convocatòria i el de 2024, publicat el 3 de desembre, inclou 329 temes. L’oposició consta de tres exercicis teòrics, tots eliminatoris, i la durada mitjana de tot el procés és de 5 anys.
La Comissió de Selecció trasllada la relació d’aspirants aprovats al CGPJ i al Ministeri perquè disposin la seva incorporació a l’Escola Judicial i al Centre d’Estudis Jurídics. A partir de la seva incorporació, les persones aspirants tindran la condició de funcionàries en pràctiques i dependran, respectivament, del CGPJ i del Ministeri.
L’Escola Judicial, dependent del CGPJ, és el centre encarregat de la selecció i formació de jutges i magistrats. El seu objectiu és proporcionar una formació integral, especialitzada i d’alta qualitat als membres de la carrera judicial i a les persones aspirants a ingressar-hi.
Pel que fa a la carrera fiscal, les persones aspirants han de superar una fase de pràctiques que es realitza al Centre d’Estudis Jurídics del Ministeri de Justícia.

Les persones beneficiàries hauran de preparar l'oposició sota la direcció d'un centre especialitzat /
10 beques per a lletrats/as de l'Administració de Justícia
El procés selectiu per a accedir al cos de lletrats/as es realitza mitjançant oposició per al torn lliure i concurs oposició per al torn de promoció interna. Ho convoca el Ministeri de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, i el ministre nomena el tribunal qualificador. El temari es publica en l'ordre de convocatòria i, en l'última (2024), constava de 276 temes per al torn lliure.
L'oposició consta de tres exercicis: un primer exercici teòric tipus test, un segon exercici oral i un tercer exercici pràctic. Després dels tres exercicis, el tribunal qualificador publicarà la llista d'aspirants que hagin superat l'oposició, ordenada de major a menor puntuació acumulada. El nombre total d'aprovats no podrà superar el de places convocades.
Una vegada superada l'oposició, els aspirants han de realitzar un curs teoricopràctic selectiu en el Centre d'Estudis Jurídics.
Promoció en les universitats
Per a difondre aquesta convocatòria de beques, el CEJFE ha participat en diverses jornades universitàries dirigides a estudiants del Grau en Dret.
Notícies relacionadesEl passat 3 d'abril, el CEJFE va participar en la Jornada de sortides professionals del Grau en Dret de la Universitat Rovira i Virgili, celebrada al Campus Catalunya. També el 8 d'abril, representants del CEJFE van participar en la sessió sobre sortides professionals del Grau en Dret de la Universitat de Barcelona.
En totes dues jornades van col·laborar representants d'altres institucions i professions jurídiques, com la Advocacia de la Generalitat de Catalunya, el Parlament de Catalunya, centres penitenciaris, notaries i registres.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- ENERGIA CNMC amenaça amb multes de 60 milions i indemnitzacions multimilionàries si troba infraccions greus en l’apagada
- Entrevista Antonio Orozco: «Ningú em pot fer més mal que jo mateix, és impossible»
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Enxampen a la C-55 un home de 73 anys que conduïa drogat, sense carnet i amb haixix al cotxe
- Dia del Nen Hospitalitzat El 50% de nens amb una malaltia rara no tenen diagnòstic: «Per als pares, és molt inquietant»