CIÈNCIA

Els germans grans tenen un quocient intel.lectual superior

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Fa temps que els investigadors havien comprovat que els germans grans tendeixen a ser més obedients i prudents que els que neixen després. Però ara, gràcies a un rellevant i ampli estudi fet públic ahir als Estats Units, s'ha provat a més que tenen un quocient intel.lectual més elevat: fins a tres punts més de mitjana. L'origen d'aquesta diferència, segons la investigació, no és biològic, sinó adquirit, procedent de la dinàmica familiar, cosa que explicaria que si el germà gran mor, el segon descendent té també un quocient intel.lectual més elevat que el tercer.

Han estat epidemiòlegs noruecs els que han arribat a aquestes conclusions, publicades a Science i Intelligence, i que experts com el psicòleg Frank Sulloway han definit com "les més importants en aquest camp en els últims 70 anys". Els investigadors van estudiar primer dades sobre l'ordre de naixement, la salut i el quocient intel.lectual de més de 240.000 homes de 18 i 19 anys. Van corregir els factors que podien influir en els resultats, com l'edat que tenia la mare al donar a llum i el nivell d'educació dels pares, i van obtenir estadístiques en què els germans grans tenien una mitjana de quocient intel.lectual de 103,2, el 3% més que els segons i el 4% més que els tercers.

Els investigadors van estudiar després les xifres de quocient intel.lectual de gairebé 64.000 parells de germans i van trobar les mateixes diferències. Encara que tots els participants en la investigació eren homes, es creu que els percentatges de diferència són iguals en el cas de les dones, ja que el sexe no sol tenir gran influència en el quocient intel.lectual.

MENYS AVENTURERS

Notícies relacionades

Per descartar la possibilitat que la diferència en aquest mesurador d'intel.ligència es degués a factors biològics, els investigadors van estudiar també els casos de germans que eren els segons però van passar a ser els grans al morir aquests. Aquests nous primogènits seguien tenint el mateix percentatge superior.

Les noves dades conviden a seguir estudiant l'efecte de la dinàmica familiar en el quocient intel.lectual, un camp que alimenta debats i teories. I si un germà gran es posa avui orgullós, els petits poden replicar: solen portar vides més aventureres i viatjar a llocs més exòtics, i tendeixen a ser menys convencionals. A més, grans científics no van ser els grans: Charles Darwin, per exemple, era el cinquè de sis germans, i Descartes, el petit de tres.