UN CLUB GASTRONÒMIC CREA LA FESTA DEL RUC

Un estofat d'ase indigna els ecologistes

Sort recupera, en un sopar popular, l'antiga tradició de menjar carn de burro

Els verds veuen la iniciativa "esperpèntica, trista i lamentable"

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / SORT

La Festa del Ruc de Sort, que dissabte passat a la nit va congregar uns 400 comensals per degustar un estofat d'ase, una escudella i unes llonganisses elaborades amb aquesta mateixa carn, ha encès els ànims dels ecologistes, que ahir van qualificar la iniciativa d'"esperpèntica, trista i lamentable", segons un comunicat subscrit per cinc entitats conservacionistes. El sopar popular a base de ruc el va organitzar l'associació La Xicoia, que treballa en la divulgació del patrimoni gastronòmic de la comarca del Pallars.

Els promotors de la celebració, que buscaven rememorar una antiga tradició de la comarca i promoure, alhora, el consum d'aquest tipus de carn, van insistir ahir que els animals que es van consumir a la festa "van ser dos mascles comuns, que ja superaven l'edat reproductiva i que, en cap cas, pertanyien a l'espècie protegida del guarà català", va afirmar el president de La Xicoia, Josep Castellarnau.

Però l'explicació no va convèncer gens els ecologistes, que sostenen que l'ase "no és, en absolut, un aliment arrelat en la nostra dieta", segons va assenyalar una portaveu de l'Associació de Defensa dels Drets dels Animals (ADDA).

Lluny d'espantar-se per les protestes, un nodrit grup de veïns es van apuntar dissabte al sopar popular, en un gest que per a molts va tenir un clar sentit reivindicatiu: "Es tractava de recordar els nostres ancestres, que en èpoques de guerra i penúries havien de menjar carn d'ase per sobreviure, perquè era l'última cosa que els quedava", explicava Jaume Mora, vicepresident de l'associació organitzadora.

ALTERNATIVA RAMADERA

La iniciativa busca estimular la cria de burros per al consum humà, cosa que suposaria una alternativa per als ramaders de la zona. En l'actualitat, ja hi ha mitja dotzena d'explotacions de la comarca que crien rucs per a carn, però la seva activitat encara és minoritària i poc reconeguda.

Notícies relacionades

La carn de ruc, asseguraven ahir els que la van tastar, "és més melosa que no pas la de vedella i també una mica més dolça". "És més fina i molt gustosa", va afegir Mora, que dirigeix l'hotel Comtes del Pallars a la localitat de Rialp. El menú ofert per La Xicoia es va inspirar en uns plats elaborats a Llessui, on la tradició de menjar carn d'ase ja es va recuperar fa deu anys.

En aquesta ocasió, l'àpat es va obrir amb una escudella, "amb un caldo fet amb ossos i trossos de carn d'ase", va assenyalar Mora. Com a segons plats, l'equip de restauradors va preparar "un estofat de ruc, amb patates, pastanagues, ceba i herbes aromàtiques de la terra" i unes llonganisses d'ase confitades en oli. De postres, es va servir unfiliberto, unes postres implantades per La Xicoia, amb gelat de nata, iogurt natural i xarop de groselles.