¿Com ens afecten les infeccions de fongs?

2
Es llegeix en minuts
DOCTOR JAUME CASAS / VOCAL D'OFICINA DE FARMÀCIA COL.LEGI DE FARMACÈUTICS DE BARCELONA

Les infeccions per fongs afecten d'una manera especial les persones que presenten un sistema immunològic deficient. La diabetis, l'obesitat, l'embaràs, els canvis hormonals, així com l'ús prolongat d'antibiòtics són factors de risc. Les mucoses, especialment la boca i els òrgans genitals, les ungles i la pell en general, són les zones més afectades. A causa del fet que aquestes infeccions es desenvolupen lentament, poden passar mesos i fins i tot anys abans que una persona s'adoni que necessita atenció mèdica, de manera que poden ser difícils de tractar i la seva curació es pot prolongar durant molt temps.

Dins d'aquest tipus d'infeccions, una de les freqüents és la causada per diverses varietats de càndida, especialment lacandida albicans, que es localitza principalment a la boca i a la zona vaginal. La bucal es presenta amb les característiques taques blanques (aftes), en el que es coneix popularment com amal blanc, i produeix malestar a l'hora de menjar, picor i sensació d'inflamació. El seu diagnòstic és benigne, però l'afecció és bastant molesta, i en ocasions, invalidant per menjar.

Per un altre costat, especialment a l'estiu, lacandida albicansafecta també la zona vaginal. Els seus símptomes acostumen a ser coïssor i irritació a la zona, i, en ocasions, dolor en la micció o durant les relacions sexuals, acompanyat a vegades de secreció vaginal anormal. Igual que la candidiasi bucal, el tractament sol ser a base de medicaments específics en forma de cremes i/o pastilles, però és important adoptar mesures higièniques preventives i anticontagioses.

Notícies relacionades

Un altre tipus d'infecció fúngica freqüent és la que es localitza a les ungles, tant de mans com de peus. Qualsevol persona és susceptible de ser infectada per aquest tipus de fongs, però sol ser més comú en adults majors de 60 anys i amb sistema immunològic deficient. Els nens presenten rarament aquesta malaltia. En cas d'estar ja infectat, s'han de mantenir les ungles curtes i netes, però amb la precaució de no utilitzar el mateix tallaungles que s'ha utilitzat per a la neteja i tall de l'ungla infectada.

Si l'activitat obliga a tenir les mans sempre mullades, com per exemple rentar plats, s'han d'utilitzar guants de cotó i altres de protecció impermeables. Per als dits dels peus, cal mantenir els peus secs, amb sabates que no immobilitzin els dits i, si és possible, ventilats, i evitar sempre caminar descalç en àrees públiques, com ara piscines o vestidors.