PSICOLOGIA

Cinc tècniques per a no discutir

Els conflictes no sempre suposen un avenç en la relació amb l'altra persona

zentauroepp48318120 discutir190525135857

zentauroepp48318120 discutir190525135857

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Davant de qualsevol qüestió, veiem com cada persona ho enfronta segons els seus propis esquemes, els quals poden arribar a ser molt diferents dels nostres. Aquesta manera de pensar diferent arriba a ser motiu de discussió, quan l’únic que es busca és imposar les idees i no arribar a un punt d’acord, sense voler convèncer l’altre, només guanyar. Tot i que la diferència d’opinions és una mica natural, no ho és pensar que les nostres idees són més vàlides que les dels altres.

Quan sorgeixen confrontacions per punts de vista diferents i s’arriba a una discussió, no hi ha un avenç ni un aprenentatge gràcies a l’altre, sinó que pot suposar una ferida que caldria resoldre en el futur. Aquesta ferida, en el pitjor dels casos, pot ser motiu perquè una relació d’amistat o de parella acabi. Per poder evitar-ho, hem de saber quan no s’ha d’arribar a una discussió i com podem fer per evitar-la de forma assertiva.

Sense discussions

Les discussions no són una cosa agradable per a cap de les parts. Apareixen davant punts de vista oposats, falta d’assertivitat o una mala gestió emocional. Controlant aquestes variables, hauríem de ser capaços de discutir de forma constructiva, una cosa que depèn de les dues persones i de la situació que l’hagi fet detonar.

Si observem que la discussió que està a punt d’esclatar no ens portarà a cap punt, hem d’anticipar-nos i fer que aquesta no es produeixi. Resulta complicat, si l’altre vol dur a terme la confrontació, però amb les següents tècniques podrem evitar-ho:

1. No em poso a la defensiva

En les discussions tots volem guanyar i imposar les nostres idees. Això fa que no només ataquem, sinó que sentim la necessitat de defensar-nos, fins i tot quan l’altre no està fent res per ferir-nos.

Mantingues la calma i no sentis que és una cosa personal. Són ideals o valors que xoquen entre dues persones, on no n’hi ha cap de més vàlid. No defensis en excés les teves idees. Són ja teves i, tot i que els altres no hi estiguin d’acord, no les poden esborrar ni menysprear.

2. Les meves respostes són circulars

Les discussions arriben perquè hi ha un començament on les dues persones es llancen diversos arguments. Es respon partint del que l’altre diu, canviant les paraules i buscant nous punts. No obstant, si bloquegem aquest punt, l’altre desistirà i no apareixerà realment un conflicte. Per a això, respon sempre amb la mateixa frase de forma fixa i estable. Es crearà una situació de disc ratllat que s’abandonarà per esgotament.

3. Em calmo i calmo l’altre

Les discussions fan que connectem amb la nostra ira, que s’activi el nostre cos i s’acceleri el pensament. Busca retornar-te a l’estat de calma, on es pensa amb més claredat. Pots fer-ho canviant de lloc, respirant o fent un tomb. I és un bon moment perquè també involucris l’altre.

4. Dono la raó a l’altre

Aquesta tècnica implica que sapiguem que no existeix una única idea veritable, independentment de l’opinió del que tenim davant. Per això, quan la situació comenci a complicar-se, li hem de donar la raó, tot i que no sigui cert. Això crearà una situació d’incertesa que calmarà l’ambient. No s’ha de fer des de la sorna o el menyspreu, ja que podria causar l’efecte oposat.

5. Ajorno la meva defensa

Aquesta tècnica ha d’utilitzar-se quan l’altre ens ataca de forma personal i ens sentim bloquejats o molt enfadats. Com ho hem de fer des de l’assertivitat, hem d’aconseguir primer calmar-nos. Per tant, sortim de la situació, fem un respir i després diem el que sentim sense atacar.

Notícies relacionades

Manejar o evitar discussions és qüestió de posar en pràctiques les nostres habilitats emocionals. Aquestes habilitats, que de vegades no tenim, es poden aprendre i entrenar a fi d’anar desenvolupant-nos assertivament. Ens seran molt útils quan no vulguem discutir amb l’altre.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia