PSICOLOGIA

Així podem aprendre a gestionar la por

Les emocions negatives poden desbordar una persona si no se saben manejar

FOTO BAJADA DE 123RF EL LUNES 6 DE MAYO DEL 2019 PARA ILUSTRAR EL ARTICULO ’ASI PODEMOS APRENDER A GESTIONAR EL MIEDO’. man in despair. HOMBRE CON MIEDO, CON LA CARA TAPADA POR LAS MANOS. HOMBRE DESESPERADO. FOTO DE PEKNA / 123RF

FOTO BAJADA DE 123RF EL LUNES 6 DE MAYO DEL 2019 PARA ILUSTRAR EL ARTICULO ’ASI PODEMOS APRENDER A GESTIONAR EL MIEDO’. man in despair. HOMBRE CON MIEDO, CON LA CARA TAPADA POR LAS MANOS. HOMBRE DESESPERADO. FOTO DE PEKNA / 123RF / Pekna

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La intel·ligència emocional té com a propòsit ensenyar-nos a comprendre les nostres emocions i poder gestionar-les de la forma més correcta. El repte més gran apareix quan es posa el focus en les emocions negatives, les quals poden ser desbordants i paralitzants quan la persona no sap com enfrontar-s’hi. Entre aquestes emocions trobem la por, un reflex que pot condicionar àrees de la nostra vida i portar-nos fins a l’aïllament o l’ansietat elevada, sense ser necessari que hi hagi una fòbia per a això.

La por es caracteritza per una sensació d’alerta que ens avisa d’un possible perill. Gràcies a això podem sobreviure i desenvolupar-nos. És fruit de l’evolució i la base indispensable de la supervivència. No obstant, aquesta por que sembla salvaguardar-nos també pot generar malestar quan està associat a una cosa que realment no és una amenaça. Ens pot paralitzar i fer que sentim estrès elevat i continuat en el temps. Per evitar els problemes que comportaria, hem d’aprendre a gestionar-ho.

Gestiona la por

Tota emoció és útil per poder relacionar-nos amb els altres, amb el medi i amb nosaltres mateixos. Tot i que no hi ha emocions bones o dolentes, sí que hi ha una tendència a categoritzar-les en positives o negatives segons allò que ens fan sentir. La por, al tractar-se d’una cosa que ens crea malestar, es categoritzaria com a negativa. Té la seva utilitat quan és entesa, manejada i no s’eleva en excés. No obstant, això no sempre és possible i pot arribar a causar-nos problemes emocionals i de relacions.

Si tenim en compte les següents pautes, podrem saber com gestionar la por perquè no perdi la seva utilitat:

1. Aliat

El primer pas és reconèixer aquesta emoció com una veritable aliada, amb la seva funció cognitiva i física. Ens ajuda a mirar-la amb altres ulls i canviar-ne la percepció. La por informa sobre una situació en què hi ha un risc i sobre la possibilitat de no comptar amb els recursos necessaris per enfrontar-la. Per tant, ens ajuda a veure un punt de la realitat important per a nosaltres mateixos i la nostra seguretat.

2. Avalua la realitat

Una vegada has identificat que estàs sentint por, has d’avaluar si es tracta d’un sentiment adequat a la realitat o si podem estar sentint-ho desmesuradament. Si veiem que és real, hem de trobar les eines que ens ajudin a enfrontar-ho i on puguem sentir-nos còmodes. Si aquesta por no fos real, hem de canviar la percepció i buscar quina emoció sí que seria l’adequada. Sempre és més fàcil manejar l’emoció real que una que es troba davant de l’estímul inadequat.

3. Actua al teu cos

La por comporta activació corporal, amb símptomes molt similars als de l’ansietat. Sudoració, elevació del ritme cardíac o respiració accelerada es troben entre les característiques de la por. Per poder manejar-ho, hem de poder influir sobre el nostre cos i aconseguir la seva calma. El més ràpid i efectiu és utilitzar la respiració diafragmàtica, que funciona en pocs minuts.

4. Actua en la teva ment

Tot i que el pensament és més difícil de controlar, també es pot arribar a fer. Sí que porta més temps i és necessari que hi hagi un nivell de concentració. La meditació pot ajudar-nos en aquell instant, tant si és pel nostre compte com si és a través d’un àudio o vídeo.

Notícies relacionades

Quan sentim por, podem veure que certes àrees de la nostra vida es veuen perjudicades. Aquesta por ens condiciona, ens fa evitar el contacte social o quedar-nos sense buscar nous reptes. Sempre que no es tracti d’una fòbia, podem aprendre a manejar-ho de forma efectiva si ens guiem per certes pautes.

Ángel Rull, psicòleg.