PSICOLOGIA

Quietud: el punt on no hi ha estrès

L'estrès creix a les grans ciutats com a conseqüència del ritme accelerat

zentauroepp34163812 mas innovacion190121104157

zentauroepp34163812 mas innovacion190121104157 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La quietud és un dels punts més complexos d’arribar actualment. Tant les accions que realitzem habitualment o el ritme de vida ens n’empenyen al pol contrari, on vivim accelerats, sense silenci i amb llargues llistes de tasques. Tot i que hi ha un nou corrent que advoca per pràctiques orientals que ens ajudin a calmar la nostra ment, com el ‘mindfulness’ o la meditació, ens continua costant arribar a l’estat de calma plena.

En pràctiques com el ioga, es busca tenir un moment per a la quietud, com en la "postura del mort", en què els músculs descansen i es relaxen després del treball previ. Aquest mateix estat pot arribar a assolir-se en els moments del dia en què ens vegem estressats, alliberar-nos dels pensaments circulars o fer que la nostra respiració es relaxi fins a aconseguir calmar el nostre cos.

Quietud

Arribar a l’estat de quietud requereix tenir una predisposició per a això que s’acaba aconseguint amb la pràctica. A mesura que ho anem introduint en el nostre dia a dia, veurem que ens costa menys temps arribar al nostre interior i aconseguir la relaxació. El seu efecte apareix no només en el moment en què s’utilitza, sinó que també funciona per acumulació, és a dir, a mesura que l’utilitzem anirem notant una millora en el nostre benestar mitjà.

¿Com podem arribar a la quietud?

  • Escull aquell moment del dia en què et trobis saturat a nivell mental. Pot ser tant a la feina com a casa.
  • Busca un lloc on ningú et molesti. Si pots, tanca’t en una habitació amb el telèfon en mode avió. Altrament, pots utilitzar el lavabo i posar-te uns taps per a les orelles.
  • Dempeus o assegut, busca estar en calma, amb els músculs relaxats i respirant de forma pausada.
  • Apareixeran diferents pensaments. No és necessari que busquis deixar la ment en blanc. De fet, si hi ha molt estrès, no ho aconseguiràs. Només has de deixar que els pensaments se’n vagin a mesura que deixes de prestar atenció.
  • Fes això durant 5 minuts. Amb el temps podràs augmentar aquest temps.

Perpetuar la quietud

L’estat de calma pot tenir un efecte instantani sobre nosaltres mateixos, però si no és practicat no tornarem a notar els seus efectes. Hem de mirar de fer-ho durant tots els dies fins que vegem els seus efectes a llarg termini. A més, si incorporem rutines extra, veurem que la quietud es va convertint en part de nosaltres, fins i tot sense necessitat de realitzar-la. Això repercuteix al veure com baixen els nivells d’estrès i ansietat mentre apareixen emocions més positives.

Les següents rutines tenen l’efecte de perpetuar la quietud i fer que desaparegui l’estrès:

1. Moments per a tu

El ritme habitual ens impedeix buscar moments per estar sols. De fet, per a algunes persones, a aquest moment només s’hi arriba a la nit després de portar els nens a dormir, i estan tan cansades que no ho disfruten. Per això, cada dia busca una estona que sigui només per a tu. Aquest temps pot ser utilitzat per fer un tomb o anar al gimnàs, sense companyia i buscant la manera de connectar amb nosaltres mateixos.

2. Silenci

El silenci és un dels béns més escassos, però quan l’aconseguim, ens provoca por. Hem d’aprendre a incorporar-lo, estar a casa sense televisió o conduir sense música.

3. Necessitats

¿Què et ve de gust fer? En lloc de voler invertir el temps sempre en coses que consideres útils, fes-te aquesta pregunta. Temps per llegir o escriure, parar a visitar un museu o per dedicar-lo a visitar un parc. Un temps que no ha de ser realment pràctic, sinó que està dedicat a escoltar més les nostres necessitats.

Notícies relacionades

Vivim en un estat de tensió, som portats per les obligacions i tenim una reducció en els moments de qualitat. La pau interior és un estat que creiem que no és compatible amb la nostra rutina. No obstant, la pràctica de la quietud pot retornar-nos aquesta calma, sense estrès i sent fàcil incorporar-lo en el dia a dia.

Ángel Rull, psicòleg.