Dimissió de l’alt càrrec
Oncòlegs i directius de l’Institut Català d’Oncologia treballen també per a l’empresa de Ramon Salazar
Dimiteix el director de l’Institut Català d’Oncologia pels pagaments de farmacèutiques sense declarar
El director de l’Institut Català d’Oncologia va rebre pagaments de farmacèutiques que no va declarar
Una empresa fundada pel director de l’ICO organitza jornades de càncer patrocinades per farmacèutiques
Oncòlegs, farmacòlegs, psicooncòlegs i fins i tot membres de la direcció de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) figuren com a membres de l’equip de Sace Medhealth S.L., la societat fundada per Ramon Salazar i Soler i que ara dirigeix la seva dona. Salazar era, fins aquest divendres, director general de l’ICO i s’ha vist obligat a dimitir arran d’una investigació d’EL PERIÓDICO.
L’empresa creada pel ja ex alt càrrec tenia accés a tot el ‘know-how’ (això és, el coneixement) que generava el centre oncològic a través dels professionals de l’ICO que hi col·laboren i podia fer-ne ús com volgués, segons les fonts consultades per aquest diari. Sace Medhealth S.L., afegeixen, es valia del prestigi que tenen aquests sanitaris pel fet de ser treballadors de l’ICO, el centre monogràfic sobre càncer per excel·lència de Catalunya, totalment públic, que atén el 50% dels pacients oncològics adults de tot el territori català.
Sace Medhealth S.L., a través dels professionals de l’ICO que hi col·laboren, té accés al coneixement que genera el centre i pot utilitzar-lo lliurement, segons fonts consultades
Aquest diari va destapar que Salazar havia cobrat almenys 14.036,09 euros, que no va declarar al Portal de Transparència de la Generalitat (com era la seva obligació), de fins a set laboratoris diferents el 2022, any que va assumir el càrrec de director general de l’ICO. La xifra podria ser més alta perquè no totes les farmacèutiques publiquen el que paguen als metges.
Arran d’aquesta investigació, que també va acreditar l’existència d’aquesta empresa, la Conselleria de Salut va obrir dilluns a Salazar un expedient informatiu i, com ha pogut saber aquest diari, el va pressionar perquè presentés la seva dimissió aquest mateix divendres, quatre dies després.
El 2017, sent director d’Investigació Clínica de l’ICO, cap d’Oncologia Mèdica i coordinador del programa Oncobell de l’Idibell, Salazar (que treballa a l’ICO des del 2004) va fundar Sace Medhealth S.L., «una empresa del sector salut que ofereix diferents línies de servei de suport a la formació i investigació clínica acadèmica», com defineix la seva web.
L’oncòleg va ser-ne l’administrador fins al 2022, any en què va passar a dirigir l’ICO, sent considerat així un alt càrrec de la Generalitat. En aquell moment, va deixar la seva dona com a administradora única de la societat. Amb aquesta empresa també col·laboren treballadors i fins i tot directius de l’ICO, com es pot comprovar en la seva pàgina web.
L’equip de Sace Medhealth
El consultor científic sènior de l’empresa és el mateix Salazar. Margarita García, adjunta a la direcció general de l’ICO, és la consultora en investigació clínica de Sace Medhealth. Els oncòlegs Ferran Losa, Jordi Bruna, Vicente Valentí, el psicooncòleg Francisco Gil, el farmacòleg Víctor Moreno, tots personal de l’ICO, figuren també com a equip de la companyia. La dona de Salazar, Annabel Cebrià, és la directora d’operacions de Sace Medhealth.
Això és una cosa que també ha denunciat aquest divendres el sindicat CCOO, revelant el paral·lelisme entre l’organigrama de l’ICO i el de Sace Medhealth. «¿Els alts càrrecs de l’ICO que assessoren Sace Medhealth han sigut igual de transparents amb el Departament de Salut que el director general a l’hora d’informar sobre les seves activitats privades? ¿És ètic utilitzar imatges preses a l’ICO per publicar en una empresa privada?», es pregunten des de CCOO. L’organització sindical considera que quan s’assumeixen les funcions d’un alt càrrec d’una institució pública, com és el cas de Salazar com a director general de l’ICO, hi ha «prou feina» a fer i dedicar «el 100% del seu temps a la institució».
¿Què són les Tertúlies Oncològiques?
Sace Medhealth és la propietària legal de la plataforma Tertúlies Oncològiques, unes jornades anuals sobre càncer que, patrocinades per laboratoris, s’organitzen des de fa set anys sota el segell d’alguna institució sanitària pública de Catalunya. Les tertúlies d’aquest any es van celebrar precisament ahir a l’Hotel Comtes de Barcelona i estaven organitzades sota el segell del Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO). La jornada va estar patrocinada per un total de 19 farmacèutiques.
Fins al 2022, any que Salazar es va convertir en director general de l’ICO, aquestes jornades estaven organitzades per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), un organisme participat per l’ICO (entre altres). Va ser el 2022 que van passar a ser organitzades sota el segell del VHIO. També el mateix any, l’empresa Sace Medhealth S.L. va deixar d’aparèixer com a secretaria tècnica en els fullets de promoció de les tertúlies, malgrat que la firma continua estant rere les tertúlies i continua sent la que rep els patrocinis dels laboratoris.
Orígens de l’empresa
La societat Sace Medhealth S.L. va ser constituïda el 2 de novembre del 2017 amb un capital social de 3.000 euros. Ramon Salazar i la seva dona van ser administradors solidaris d’aquesta companyia fins al 31 de maig del 2022, quan la dona del facultatiu, de professió psicòloga, es va quedar sola al capdavant, segons consta en el Registre Mercantil. El facultatiu va sortir de la direcció dies després de ser nomenat director general de l’ICO.
Notícies relacionadesL’any passat, l’empresa, que està domiciliada en un complex residencial de la població de Sant Pol de Mar (Maresme), va continuar organitzant les Tertúlies Oncològiques patrocinades per laboratoris. En els registres oficials, el 2022 hi figuraven únicament dos treballadors.
El 2022, l’actiu de la societat pujava a 109.094 euros, quan el 2021 era de 213.504. El 2022, sempre segons els comptes oficials entregats en el Registre Mercantil, l’empresa va reduir de manera considerable la seva activitat. Va ser aquell any, precisament, que Salazar va deixar de ser administrador de la companyia. Una dada significativa és que el 2021 la societat va obtenir un benefici positiu de 50.114 euros i l’any següent el resultat de l’exercici va registrar pèrdues per valor de 37.997 euros, tot i que va augmentar les inversions financeres fins als 35.000 euros.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord