Plantilles sense personal
El CAP de Cardedeu, al límit amb menys del 40% dels seus metges: «Som a una baixa del col·lapse total»
Dels 12 metges de capçalera que corresponen al centre d’atenció primària (CAP) Can Borràs de Cardedeu (Vallès Oriental), només n’estan treballant quatre i mig: això és, quatre a jornada completa i un cinquè a mitja jornada. Les sales d’espera són buides perquèno hi ha prou metges que cobreixin la demanda d’una població de 20.000 habitants. Aquesta situació està obligant altres perfils sanitaris (com infermeres o auxiliars) a fer tasques que no els corresponen. També està allargant els temps d’espera (el centre de salut, aquest novembre, programa visites per al gener: a dos mesos vista), reprogramant activitat i, finalment, mobilitzant no només els sanitaris sinó també la població del municipi, que ha iniciat una recollida de firmes per protestar. Alguns veïns han penjat pancartes als balcons de casa. També hi ha cartells a l’entrada del CAP que exigeixen al conseller Balcells «responsabilitats i solucions ja». El centre de salut està «molt saturat» i «al límit», relaten els seus treballadors.
Aquest centre de salut del Vallès Oriental escenifica com cap altre la falta de personal disposat a treballar en l’atenció primària
El CAP Can Borràs arrossega aquesta situació des de fa un any i mig, aproximadament. «D’un temps ençà, ens hem quedat amb molt pocs metges. Uns estan de baixa i d’altres s’han jubilat. Salut ens diu que no hi ha metges», explica Teresa Masat, metge de capçalera del CAP Can Borràs i portaveu dels sanitaris d’aquest centre de salut. En aquests moments, hi ha set places vacants, tres d’aquestes per jubilacions o perquè els titulars han renunciat a la seva plaça i quatre, per baixes llargues. «Rebíem moltes protestes d’usuaris que van forçar que l’ajuntament demanés una reunió amb l’Institut Català de la Salut (ICS) a finals d’octubre. Ens va semblar que l’ICS no donava cap proposta en ferm, així que vam decidir donar-li a la població una informació que ningú els donava», explica Masat. Va ser així com el veïnat va passar de l’emprenyament a la mobilització i solidaritat amb els seus sanitaris.
Pancartes a l’entrada del CAP Can Borràs de Cardedeu. /
Falta de personal, un mal endèmic
La Conselleria de Salut assegura que no troba metges que cobreixin aquestes places. La falta de personal, a causa de les jubilacions massives de la generació ‘boomer’, és un dels problemes més apressants que té no només el sistema sanitari català, sinó el de tot Espanya i la resta de països d’Europa. El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha reclamat a Salut que «es posi les piles» per posar fi al dèficit de professionals i assegura que el de Cardedeu no és un «cas excepcional», sinó un «exemple» del que es viu en molts centres de salut públics catalans a causa de la «falta de personal mèdic» que hi ha al territori, sobretot en medicina de família. Els sindicats demanen millorar les condicions laborals perquè aquesta especialitat sigui atractiva i els sanitaris vulguin treballar en la primària. «Som a una baixa del col·lapse total. Volem oferir una assistència digna a la població i no podem», diu una altra de les pancartes a les portes del CAP.
Notícies relacionadesLa mateixa conselleria reconeix els «problemes» que té «des de fa anys» aquest centre de salut a causa de les «baixes mèdiques dels professionals», que, en altres èpoques, es podien «cobrir amb contractes» però que, actualment, sobretot en el cas dels metges, es torna «impossible». Salut esgrimeix que hi ha dos professionals d’altres CAPs que fan visites no presencials a temps complet a Cardedeu, cosa que ajuda a alleujar la sobrecàrrega assistencial, i que, a més, hi ha 17 infermeres, davant les 13,5 de la ràtio teòrica.
Falta d’accessibilitat
No obstant, aquestes solucions no milloren l’accessibilitat del CAP de Cardedeu, tal com es queixen sanitaris i veïns. «Aquests dos professionals que cobreixen les baixes de forma externa no visiten aquí, malgrat que Salut els ha assignat com si treballessin aquí. La realitat és que fan trucades per fer comunicats de baixa o plans de medicació», explica Masat. Un altre dels problemes d’aquesta falta de personal és que, com que hi ha tan pocs metges, els que hi ha van cobrint les agendes dels que falten, i per això és freqüent que un mateix pacient es trobi un metge diferent cada vegada que va al CAP. «Això ens genera molt estrès perquè no hi arribes. Hi ha pacients amb patologies que no poden esperar i no els estem donant sortida. Estem molt angoixats», diu aquesta metge. Està previst que se n’hi incorpori un l’1 de desembre, però Masat es jubilarà el 28 de desembre, i per això no suposarà un augment de plantilla real.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Pilar Díaz cedeix a Eduard Sanz la vara de comandament
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes