El nou conveni de l’ICS «equipara» les condicions dels metges de primària a les dels hospitals

Laura Fíguls / ACN

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El nou conveni col·lectiu firmat aquest dimecres entre l’Institut Català de la Salut (ICS) i quatre sindicats millorarà substancialment les condicions laborals de fins a 55.000 professionals. Després de mesos de negociacions, CCOO, UGT, Satse i Metges de Catalunya (tots menys Catac) han arribat per fi a un acord que compta amb una injecció addicional de 320 anuals per part de la Conselleria de Salut.

El conveni és per a tots els professionals de l’empresa pública de l’ICS (que aglutina el 80% dels centres d’atenció primària i vuit hospitals) i arriba gairebé un any més tard que es tanqués el de la sanitat concertada, el Siscat. «L’anterior acord marc era de l’any 2006. Calia posar al dia les condicions que regulen als professionals», ha reconegut el conseller de Salut, Manel Balcells.

Segons el conseller, aquest acord «reverteix les retallades del 2010» i els estralls de la «pandèmia». I el més important: «equipara» les condicions del metge de primària a les d’hospital.

Principals mesures

Entre les mesures principals hi ha el pacte perquè a totes les persones que s’incorporin a l’ICS se’ls reconegui la carrera professional de la resta del sistema, l’increment del preu de totes les guàrdies dels dies especials de Nadal i Any Nou un 100% per a tots els col·lectius i s’estendrà la carrera professional a tot el col·lectiu de l’ICS, fix o eventual. A més, per a tots els col·lectius no mèdics es reduirà la jornada laboral en 43 hores.

Paral·lelament, el conveni també contempla la creació d’un complement específic per a l’atenció primària i comunitària per a àrees urbanes de 19.020 euros anuals i per a àrees rurals de 20.045 euros. L’objectiu d’aquesta mesura és incentivar l’especialitat de medicina de família i, en concret, la de determinades zones, ja que hi ha centres de salut en els quals amb prou feines hi ha metges.

Metges i infermeres

El nou metge especialista que s’incorpori a l’ICS després del MIR rebrà, a partir del primer any, un sou base de 65.000 euros anuals, sense comptar les guàrdies. I augmenten els preus de les guàrdies presencials en un 30% de mitjana i es garanteix el descans després d’una guàrdia de 24 hores en una jornada laboral.

En particular en l’àmbit de la infermeria, es reconeix el nivell de grau i les especialitzacions. S’incrementa el sou fix d’aquest col·lectiu en 1.700 euros anuals, equiparant-se al del Siscat. També es reconeixen les infermeres de pràctica avançada.

Notícies relacionades

Per a altres col·lectius, entre altres millores, el complement específic del grup A2 sanitari s’homologa al sector concertat amb 1.700 euros anuals.

Els sindicats han valorat «positivament» aquest acord.