Amb gairebé el 70% de població immunitzada

Catalunya tancarà els vacunòdroms per centres de vacunació més petits

  • Argimon planteja anar als col·lectius més deixats amb estratègies «de microcirurgia»

Administración de la vacuna 500.000 en la Fira de Barcelona

Administración de la vacuna 500.000 en la Fira de Barcelona / ELISENDA PONS (EPC)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Salut de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha anunciat que aviat replegaran els grans centres de vacunació, els anomenats ‘vacunòdroms’, com el de la Fira de Barcelona o de Girona, perquè, amb gairebé el 70% de la població vacunada, els centres de vacunació massius «cada vegada tenen menys sentit» i ara el subministrament de dosis s’ha de fer amb «estratègies de microcirurgia». A més, segons Argimon, al normalitzar la vida «a poc a poc», els espais que ocupen els grans centres de vacunació «també han de normalitzar els seus usos».

Segons les dades de Salut, un 69,8% de tota la població de Catalunya ja té la pauta completa de vacunació, xifra que augmenta al 79,9% si només es compten els més grans de 16 anys, mentre segueix el ritme lent de cites per vacunar-se.

Per incrementar la vacunació entre els joves, el Departament de Salut obrirà punts de vacunació sense cita prèvia a totes les universitats catalanes a partir del pròxim dilluns, tal com ja va fer a la UAB dimecres, una de les fórmules escollides per incentivar que els joves es posin la vacuna anti-Covid. Aquests centres de vacunació estaran oberts durant unes tres setmanes i seran per posar primeres dosis de Pfizer i Moderna.

Punts mòbils sense cita

També la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han acordat instal·lar punts mòbils de vacunació sense cita prèvia per posar la vacuna monodosi Janssen als barris on s’ha detectat una menor cobertura, que coincideixen amb els de menor renda per càpita.

La gerent de l’Agència de Salut pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell, ha assenyalat que ara augmentar els percentatges de vacunats és cada vegada més difícil i fa falta més estratègia selectiva, com els punts mòbils de vacunació dirigits als col·lectius als quals és més difícil arribar. Que la cinquena onada està superada ho remarca que el risc de rebrot (EPG), indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, ha baixat a Catalunya del llindar de risc alt a moderat, amb menys de 100 punts per primera vegada des del 17 de juny, tot i que encara hi ha una mitjana d’onze morts diaris per Covid.

Euskadi i les Balears també tanquen

Notícies relacionades

El Servei Basc de Salut-Osakidetza tancarà el 30 de setembre els vacunòdroms a l’haver arribat a immunitzar completament el 84% de la població d’Euskadi més gran de 12 anys. A més, el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha convocat per al pròxim divendres, dia 17, una reunió del consell assessor del Pla de Protecció Civil d’Euskadi per revisar les mesures sanitàries contra la pandèmia i si els indicadors mantenen la seva actual evolució positiva relaxarà les restriccions relatives a horaris i aforaments.

I les Balears també tancarà al llarg d’aquest mes la majoria de punts de vacunació massiva, deixant disponible el de Son Dureta a Palma per a la vacunació sense cita, i concentrarà la campanya en centres de salut. Amb aquest canvi es podrà tornar als ajuntaments les instal·lacions cedides, que ara que comença el curs escolar tornaran a les seves funcions habituals. L’Hospital Son Espases, el més gran de Palma, va tancar aquest dimecres les seves línies de vacunació massiva; el 15 de setembre acabarà la col·laboració amb Policlínica Nuestra Señora del Rosario a Eivissa i la vacunació massiva a l’Hospital de Formentera; i el 22 de setembre tancaran els ‘vacunòdroms’ del Poliesportiu Mateu Cañellas (Inca) i l’Hipòdrom de Manacor. El desmantellament dels grans punts de vacunació es produeix una vegada superat el 70 per cent de la població diana vacunada amb pauta completa –actualment un 77,4%.