Pandèmia de Covid-19

La Fira de Barcelona s’estrena com el vacunòdrom més gran de Catalunya

  • Mil persones d’entre 60 i 69 anys són immunitzades aquest dilluns en una prova pilot

  • El recinte funcionarà com a punt de vacunació diari a partir del 9 de maig, aproximadament

La Fira de Barcelona s’estrena com el vacunòdrom més gran de Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Fira de Barcelona s’ha estrenat aquest dilluns com l’espai de vacunació contra la Covid-19 més gran de Catalunya. Té capacitat per vacunar 120.000 persones en una setmana. La prova pilot del recinte com a gran vacunòdrom (per provar tots els circuits de l’espai) ha arrencat aquest dilluns, quan s’ha immunitzat amb AstraZeneca unes mil persones d’entre 60 i 69 anys. El cap de setmana, del 30 d’abril al 2 de maig, es reprendrà la vacunació en aquest espai i es posaran unes 6.000 dosis de Pfizer a veïns de Barcelona d’entre 70 i 79 anys.

Així, la Fira de Barcelona ha posat en funcionament un primer mòdul de 900 metres quadrats amb capacitat per posar 20.000 vacunes setmanals. En ple funcionament, la Fira podria arribar a administrar fins a 120.000 vacunes a la setmana. Després d’aquest dilluns i el pròxim cap de setmana, la Fira de Barcelona tornarà a obrir del 7 el 9 de maig per continuar amb la vacunació i, a partir d’aquí, l’objectiu és tenir el recinte disponible cada dia.

«Avui és un dia emocionant perquè comencem a veure el dispositiu de vacunació massiva a Barcelona. La d’avui és una prova pilot, però hem de tenir la ciutat preparada per quan arribin més vacunes», ha dit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, des de la Fira de Barcelona davant els mitjans de comunicació. Al seu costat, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que la previsió és que, a partir de la setmana vinent, la Fira «comenci a funcionar» regularment com a vacunòdrom amb l’arribada de més vacunes. Espanya ha rebut aquest dilluns més de dos milions de vacunes.

La Fira de Barcelona és un dels grans espais de vacunació que la Conselleria de Salut habilita per evitar la congestió dels centres d’atenció primària (CAP) i fer arribar a tot arreu el pla de vacunació. «Estem inaugurant un dels recintes més grans i importants de la ciutat», ha dit Colau, que ha destacat a més que l’ajuntament, al llarg d’aquesta pandèmia, ha facilitat 36 espais municipals i 15 mòduls instal·lats en terrenys que han requerit la concessió d’una llicència municipal.

Per la seva banda, la consellera de Salut ha celebrat que «l’estratègia de vacunació avança» perquè «hi ha un canvi en el nombre de dosis» i es necessiten «espais per fer possible que les crides ciutadanes a la vacunació estiguin ben organitzades». «Necessitem espais grans, amb accessos fàcils per iniciar la vacunació massiva», ha dit Vergés.

Candidatura de Barcelona

Notícies relacionades

Amb referència a la candidatura de Barcelona per convertir-se en la seu de l’Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA per les seves sigles en anglès), que la Comissió Europea preveu crear el 2023, arran de la crisi sanitària de la Covid-19, Colau ha destacat que Barcelona «és una ciutat molt ben posicionada, amb un sistema d’investigació biomèdica de primer nivell». L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han mantingut els primers contactes perquè la capital catalana opti a ser seu de l’HERA.

«A Europa i la UE li faltaven instruments per donar resposta a una epidèmia com aquesta. Creiem que el nostre país i el seu sistema de salut són idonis per ser la seu d’aquesta agència. Els tràmits són ràpids i hem començat a posar-ho tot en funcionament», ha remarcat Vergés.