El camí de la immunitat

Joves a les cues de vacunació: «Només volem portar una vida normal»

  • Només el primer dia de vacunació, dimecres passat, es van injectar més de 8.000 primeres dosis a adolescents de 12 a 15 anys

Joves a les cues de vacunació: «Només volem portar una vida normal»
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Fa setmanes que estan en el punt de mira. Que si els viatges de final de curs, que si els ‘botellons’ en places i platges, que si els festivals musicals sense mascareta i sense distància de seguretat... Els joves han sigut assenyalats com a presumptes responsables de la ràpida expansió de la Covid-19 en aquesta cinquena onada de la pandèmia a Espanya, però el cert és que, com ja es va veure al juliol, quan van ser convocades les persones d’entre 20 i 30 anys, la seva resposta a les campanyes de vacunació és altíssima. Poc els importa passar hores fent cua –ara alguns, els menors de 15 anys, també en companyia dels pares– per rebre una dosi. Des de dimecres, les files davant els centres de vacunació són abundants.

«Només amb poder assegurar-nos que podrem anar a classe el curs que ve sense les interrupcions que vam tenir l’any passat, ja val la pena l’espera i la punxada», exclama la Irene, universitària de 18 anys, que porta ja la primera tanda de Moderna. «A veure si, després d’un primer any més virtual que presencial, el segon curs de carrera pot ser per fi una mica normal», afegeix l’Adriana, també estudiant a la universitat i vacunada, en el seu cas, amb Pfizer. «N’hi hauria prou que el curs que ve sigui més fàcil i sense tantes restriccions com el passat», coincidien la Berta i l’Ona, dues amigues de 14 anys que van acudir al vacunòdrom de la Fira de Barcelona el primer dia en què es va començar a immunitzar els de la seva franja d’edat.

Resposta massiva

Tot i que la Conselleria de Salut no està encara en condicions de facilitar dades oficials sobre quants de menors d’entre 12 a 15 anys ja han sol·licitat vacunar-se a Catalunya, les dades recollides per aquest diari indiquen que només en la primera jornada d’immunització es van administrar 8.300 dosis a persones d’aquesta franja d’edat. Algunes fonts parlen que només en les primeres 24 hores després que Salut anunciés la vacunació s’havien concertat més de 50.000 cites prèvies d’uns 300.000 nois i noies d’aquesta edat que poden començar a ser immunitzats.

Aquesta resposta massiva «posa en evidència moltes coses i trenca amb diversos prejudicis», opina el psicòleg social i educador Jaume Funes, que fa més de 40 anys que treballa en l’àmbit de l’adolescència. «En primer lloc, estem veient que, una vegada més, quan es va dir que la transmissió del virus l’estaven afavorint ells, se’ls va jutjar sota el patró del món adult, que els va convertir en un boc expiatori de l’avenç de la pandèmia», reflexiona Funes. «I, segon, ens estan dient que ells al que aspiren és a portar una vida normal. Després d’un any i mig de restriccions, un temps que per a un adolescent és llarguíssim, el que demanen és poder viure sense limitacions socials, sense témer permanentment un nou confinament», prossegueix l’investigador social.

Quedar amb els amics

Notícies relacionades

A aquestes edats, «la seva percepció de la felicitat és molt més senzilla del que pensem els grans: en tenen prou amb poder trobar-se amb els amics, amb passar un temps amb els seus iguals», assenyala Funes. I són, també, nois compromesos, «que reaccionen davant el món dels adults, a qui en certa mesura culpen del caos en què els han sumit». A més, entre els seus referents, els ‘youtubers’, els ‘tiktokers’ i els ‘influencers’ que ronden per Instagram, el missatge antivacunes encara no ha pres i, per tant, no influeix en ells a l’hora de prendre decisions.

«No és estrany que ara mateix molts estiguin quedant amb els amics per Whatsapp per anar a vacunar-se junts. És una cosa pròpia de l’adolescència, tenen maneres d’actuació bastant gregàries i s’autoconvencen entre ells», aventura Funes.