Pandèmia de la Covid-19

Argimon defensa fer PCR als turistes per l’amenaça de la variant índia

Aquesta soca del SARS-CoV-2, igual que la brasilera, avança gradualment a Catalunya a expenses de la britànica

Argimon defensa fer PCR als turistes per l’amenaça de la variant índia

Reuters / Hannah McKay

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La variant britànica del SARS-CoV-2, que va començar a ser predominant a Catalunya al febrer i segueix sent-ho (és present en el 70% dels casos), pateix ja un «retrocés» a expenses de la brasilera i l’índia, que sembla que són més contagioses i, almenys la brasilera, més agressiva (l’índia està sota investigació). Tot i així, aquestes dues soques estan, de moment, en una «proporció molt baixa», és a dir, presents en «un 3% o 4%» dels contagis i la seva entrada és «gradual», segons ha explicat aquest dijous en roda de premsa el Cap del Servei de Microbiologia del Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona), Tomàs Pumarola. Com ell, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que «un element que podria entorpir» la bona situació epidemiològica seria «l’entrada de noves variants» i per això ha defensat demanar PCR negatives a turistes, especialment britànics, «per prudència epidemiològica».

«Ara mateix tenim cinc variants que són motiu de preocupació: la britànica, la britànica amb la mutació E484K, la sud-africana (present en el 2% dels casos), la brasilera i l’índia», ha dit Pumarola, que ha afegit que les variants que «sobreviuen millor» són aquelles que tenen «capacitat de transmissió» i d’«escapar-se de la vacuna». «És una entrada gradual, de moment lenta, de la variant índia, que té més capacitat de transmissió i provoca la pèrdua de la representació variant britànica», ha detallat aquest expert. De moment aquesta soca no està afectant la corba epidemiològica, però Pumarola ha recordat que és un procés molt dinàmic que obliga a fer vigilància constant per veure el comportament d’aquestes variants.

Segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, encara es desconeix si la gent emmalalteix més amb la variant índia perquè el nombre de casos és «encara molt petit». Catalunya ha diagnosticat fins al moment 29 casos amb aquesta soca. Com que la variant índia té més capacitat de transmissió, té més opcions d’acabar «predominant».

Ara que el Govern d’Espanya ha autoritzat que els turistes del Regne Unit puguin viatjar a Espanya sense control sanitari, Argimon ha considerat que seria «molt raonable» que es requerís una PCR negativa, ja que en aquest país la soca índia té força incidència. «És per un tema de prudència epidemiològica», ha destacat el conseller, que, en tot cas, ha recordat que Catalunya no té competències per poder establir aquest requisit als aeroports.

Vacunes

Catalunya ja ha administrat un total de 4.427.222 vacunes i a finals de juny, segons càlculs de Cabezas, n’haurà injectat dos milions més. És a dir, aproximadament un 10% més de la població tindrà almenys una dosi. Aquesta setmana, Salut ha rebut 445.770 vacunes de Pfizer, 50.500 de Moderna, 54.600 de Janssen i 219.600 d’AstraZeneca.

Notícies relacionades

A més, la setmana vinent comença la vacunació del col·lectiu de 40 a 49 anys, al qual se li administrarà Janssen, fàrmac aprovat per sobre dels 18 anys i que té «una possibilitat molt infreqüent de patir una trombosi severa».

Salut ha vacunat ja amb Janssen unes mil persones sense llar de tot el territori i, segons la secretària de Salut Pública, «entre un 87% i un 90% de les persones dels col·lectius essencials estan preferint com a segona dosi AstraZeneca» en comptes de Pfizer, que és el que recomana Sanitat. Cabezas ha destacat la gran disminució dels ingressos en hospitals i ucis dels majors de 60 anys «gràcies a la vacunació».