Estratègia de vacunació

Covid-19: Catalunya, a favor de retardar les segones dosis per obtenir «més protecció col·lectiva»

Una sola punxada del fàrmac contra el coronavirus preveu fins en un 85% les formes greus de la malaltia

Barcelona     07 12 2020      Sociedad    El secretario de Salut Publica  Josep Maria Argimon   fotografiado colocandose la mascarilla en las dependencias del Institut Catala de Salut tras la entrevista   Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 07 12 2020 Sociedad El secretario de Salut Publica Josep Maria Argimon fotografiado colocandose la mascarilla en las dependencias del Institut Catala de Salut tras la entrevista Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Aquest dimarts el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha plantejat un retard de l’administració de les segones dosis de la vacuna de la Covid-19 per «maximitzar» la vacunació i obtenir una protecció col·lectiva «més elevada». «Hem de pensar si optar per una estratègia com la dels britànics: posar moltes primeres dosis –que són efectives– i retardar les segones dosis, o pensar en l’estratègia que tenim ara, amb què s’aconsegueix una gran protecció individual, però menys protecció col·lectiva», ha dit en una roda de premsa aquest dimarts Argimon.

«Segurament la millor estratègia és una combinació de totes dues. En aquells grups de moltíssim risc són necessàries les dues dosis, però en grups de menys risc podríem retardar la segona dosi. Ho deixem aquí a sobre de la taula per obrir el debat científic», ha afirmat el secretari de Salut Pública.

«Podem assolir, amb una dosi, una efectivitat per evitar malaltia greu del 85%», ha dit el secretari, que ha remarcat que aquesta decisió de retardar o no l’administració de les segones dosis ha de ser en el marc de l’estratègia europea. A més, ha remarcat que si finalment es decideix retardar l’administració de les segones dosis, han d’assegurar que després de les 12 setmanes hi haurà prou dosis per poder aplicar les segones a la totalitat de població i aconseguir la immunitat.

Al ser preguntat per una previsió de quan es començarà a vacunar la població general, més enllà d’aquells col·lectius prioritzats, Argimon ha insistit que si no saben quantes dosis tindran i quan arribaran és «impossible» fer previsions.

«200 vegades més elevat»

Argimon ha tornat a demanar el Ministeri de Sanitat que rectifiqui i permeti l’administració de la vacuna de AstraZeneca als majors de 65 anys. Actualment el límit són els 55 anys, de manera que està havent, per exemple, «policies de 32 anys» que estan sent vacunats abans que persones de 60. «La probabilitat de mort entre els 65 i els 74 anys és 200 vegades més elevada que entre els 25 i els 34. Demanem que es pugui administrar a AstraZeneca als majors de 55 anys. Si arribés una quarta onada, no té sentit no tenir vacunada gent de 55 a 64 anys. És necessari fer el replantejament que han fet països com Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Països Baixos», ha afirmat Argimon.

Ell mateix ha destacat que l’epidèmia és a la baixa a Catalunya des del 14 de gener. «No anem malament, però ara ens hi juguem molt. Hem de continuar vacunant, però hem de combinar-ho donant aire», ha dit. La portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, ha explicat aquest dimarts al matí que l’Executiu català estudia aixecar el confinament comarcal i fins i tot deixar sortir i entrar a Catalunya en Setmana Santa si la situació epidemiològica ho permet. «Demà ho parlarem. Però hem de donar aire, i d’aquí no em trauran. Aquest és un missatge compartit per tot el Govern», ha dit Argimon.

Notícies relacionades

Entre les bones notícies hi ha que Catalunya està arribant a la «incidència zero» del virus a les residències d’avis. Aquest dimarts hi havia 30 persones amb Covid-19 en aquests centres. La setmana passada n’eren 42. Només hi va haver 10 contagis en l’última setmana, segons xifres de Salut.

Paral·lelament, la variant britànica del coronavirus, que és més contagiosa que la de Wuhan, ja és la «superdominant» a Catalunya, ja que és present en el 73% dels casos. Les vacunes són eficaces contra aquesta variant. La resta de variants, com la brasilera o la sud-africana, representen, de moment, «menys del 0,4% de les variants detectades».