Pendent de les dades

El Govern apunta una Setmana Santa similar al Nadal, sense tancament comarcal

El Procicat no ha pres la decisió, però Sàmper apunta que és l’opció prioritària

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern reconeix que, malgrat que la decisió del Procicat dependrà de les dades de Salut dels pròxims dies, sobre la taula està l’aixecament del tancament comarcal per Setmana Santa, per tenir uns dies similars als de les vacances de Nadal. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha admès que aquesta és l’opció que s’estudia, tot i que sempre des de la prudència. Ho ha dit en el programa de TV-3 ‘Planta baixa’.

Davant aquest anunci, el president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat), Santiago García-Nieto, s’ha mostrat taxatiu: «La situació del nostre sector no permet especulacions ni ambigüitats. No aguantarem gaire més. El tancament de les comunitats autònomes a Espanya durant la Setmana Santa fa que necessitem de forma imperiosa que es faciliti la mobilitat interna entre comarques i províncies a Catalunya». I afegeix: «Donem la Setmana Santa per perduda, però la mínima activitat que es pugui generar amb la mobilitat interna aportarà una mica d’aire al sector turístic».

També ha parlat sobre aquesta possibilitat d’aixecar les restriccions comarcals el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, que ha apostat per idear «fórmules» per poder disfrutar de la Setmana Santa i ha fet una crida a la prudència. En aquest sentit, en declaracions també a TV-3 ha reconegut que tothom té ganes d’uns dies lliures més normalitzats, però ha alertat que la situació continua sent complicada. Comella ha explicat que s’està debatent al si del Procicat com ha de ser la mobilitat permesa durant aquest període i ha afegit que la decisió es prendrà partint de les dades epidemiològiques quan s’estigui més a prop d’aquesta data.

Amb tot, ha posat el Nadal com a exemple de «pensar fórmules que permetin aprofitar els dies», i ha alertat que Setmana Santa és, novament, un període «de més risc». «En tenim moltes ganes, però hem de ser molt prudents», ha insistit.

Recuperar visites perdudes

Sobre les possibilitats d’una quarta onada, ha afirmat que s’ha d’intentar evitar, malgrat que ha reconegut que és «complicat» preveure si es podrà aconseguir. Amb tot, ha afirmat que el que interessa és «guanyar com més temps millor» per reduir «a mínims» els pacients a les ucis.

Notícies relacionades

Així mateix, ha explicat que pròximament s’engegarà un programa que dotarà de «molts més recursos» els centres sanitaris perquè recuperin hores de visita i diagnòstics. Comella ha explicat que es tracta d’un programa «molt ambiciós», que es traduirà en més màquines, més hores o més plantilles, segons les necessitats de cada centre.

L’objectiu és «prémer molt l’accelerador» per recuperar els diagnòstics que s’han perdut a conseqüència de la Covid. Ha detallat que hi haurà una part fixa per centre i una altra de variable, en funció de compliment d’objectius.