Investigació

Una placenta artificial buscarà salvar els prematurs extrems

  • Els hospitals Sant Joan de Déu i el Clínic de Barcelona treballen en un prototip únic a Europa
  • El projecte, amb l’impuls de La Caixa, estarà llest d’aquí uns sis anys
  • Cada any neixen en aquest continent més de 25.000 nadons amb menys de 26 setmanes de gestació
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Cada any hi ha a Europa més de 25.000 naixements a l’any amb menys de 26 setmanes de gestació. Són els anomenats nadons prematurs extrems. Tenen entre un 25% i un 75% de possibilitats de supervivència, però entre el 75% i el 95% pateixen seqüeles greus. És un pronòstic que no ha millorat en els últims 20 anys.

En un termini aproximat d’entre quatre i sis anys, Barcelona tindrà un projecte únic a Europa: una placenta artificial, que buscarà que el nadó estigui fora de l’úter de la mare però en un espai que reproduirà les seves condicions vitals. Aquest prototip de placenta artificial s’està investigant també a Filadèlfia, Austràlia i el Japó.

Notícies relacionades

«La placenta artificial serà una bossa translúcida, en la qual el nadó estarà dins connectat amb el seu cordó umbilical. Caldrà protegir-lo de la llum, però podrem veure’l amb ecografies. El nostre accés a ell serà infinitament superior al d’ara [a l’interior de la mare]. El podrem tocar amb un braç robòtic i podríem operar-lo si fos necessari», ha assenyalat aquest dijous el doctor Eduard Gratacós, director de BCNatal i líder d’aquest projecte.

Aquesta iniciativa, impulsada per la Fundació La Caixa, es portarà a terme des de BCNatal, centre de referència internacional en medicina fetal, i centre clínic i d’investigació dels hospitals Sant Joan de Déu i Clínic de Barcelona.