AUGMENT DE CASOS

Els hospitals de Bèlgica demanen als metges contagiats de coronavirus que continuïn treballant

El país belga és el més colpejat de la UE per la segona onada de Covid-19, i acumula un total de 13.000 nous infectats al dia

zentauroepp55617317 a member of the medical personnel at the chu de liege hospit201027180622

zentauroepp55617317 a member of the medical personnel at the chu de liege hospit201027180622 / YVES HERMAN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Com a conseqüència de l’augment de casos i el nombre d’admissions hospitalàries, s’ha sol·licitat als metges de la ciutat de Lieja (Bèlgica) que continuïn treballant tot i que tinguin coronavirus, segons ha informat la BBC. S’ha comptabilitzat que aproximadament una quarta part del personal mèdic està malalt de Covid-19. Tot i així, fins a deu hospitals han sol·licitat que el personal que hagi donat positiu però que no presenti símptomes continuï treballant. El director de l’Associació Belga de Sindicats Mèdics ha comunicat a la BBC que «no tenien cap altra opció si pretenien evitar que el sistema hospitalari es col·lapsés en uns dies». El doctor Philippe Devos ha reconegut que hi havia un risc obvi de transmetre el virus als pacients.

Una de cada tres persones analitzades està donant positiu a la ciutat de Lieja. Els hospitals estan traslladant pacients a altres llocs i cancel·lant cirurgies no urgents, dies després que el ministre de Salut, Frank Vandenbroucke, advertís que el país estava prop d’un «tsunami» d’infeccions on les autoritats «ja no controlen el que està passant».

Augment de casos

Bèlgica s’ha convertit en el país més colpejat per la segona onada de la Covid-19 a Europa. Amb una incidència acumulada de 1.390,9 casos de mitjana per cada 100.000 habitants en 14 dies ha superat la República Txeca (1.379,8), segons el recompte diari del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). El país centreeuropeu registra una mitjana de noves infeccions diàries de 13.052 durant l’última setmana, segons l’últim butlletí de les autoritats sanitàries belgues. La dada d’incidència acumulada, comparant les xifres de 31 països de la Unió Europea i de la resta d’Europa, és de 1.390,9.

Mesures de prevenció

Des del dilluns 19 d’octubre, Bèlgica aplica un toc de queda nocturn a tot el país i ha tancat per complet durant un mes el sector de l’hostaleria. Tot i així, les hospitalitzacions al país belga s’incrementen amb 502 ingressos de mitjana al dia, mentre que les defuncions lligades al Sars-CoV-2 se situen en una mitjana diària de 48,3 morts. 

El Govern del primer ministre belga, Alexander de Croo, esperarà a mitjans d’aquesta setmana per veure si, transcorreguts deu dies des de l’últim repertori de restriccions, aquestes mesures fan efecte o si és necessari aplicar un confinament generalitzat similar al de la primavera passada. L’Executiu federal ha anunciat aquest dimarts que divendres reunirà el comitè de crisi per avaluar la situació, un dia després de la cimera telemàtica de caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea per analitzar la situació del coronavirus a la UE. 

Les regions més afectades

Les regions més afectades són Valònia i Brussel·les, amb una incidència acumulada a les seves grans ciutats de 2.616 casos a Lieja i de 1.826 a Brussel·les. El Govern ha ampliat les restriccions federals amb mesures com la suspensió de totes les activitats culturals o l’esport no professional. A més, els alumnes de secundària seguiran les classes telemàticament a partir d’aquest dimecres, abans d’iniciar les vacances escolars del mes de novembre, que s’han prolongat per intentar mitigar l’expansió de la pandèmia. Els de primària es mantindran en classe presencial cinc dies per setmana, decisió que a l’estiu ja van anunciar les autoritats belgues.

Reforç de restriccions

Notícies relacionades

Aquest dimarts s’espera que l’Executiu regional flamenc anunciï un reforç de les restriccions, aproximant-se a les mesures ja imposades a Valònia i Brussel·les.

Després de Bèlgica i la República Txeca, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties situa Luxemburg (760,4), Eslovènia (732,8), els Països Baixos (694,1), Liechtenstein (687,9), França (629,4), Eslovàquia (455) i Espanya (446) en la llista dels països amb més contagis de la Unió Europea.