Bèlgica decreta la tornada a l'escola al setembre amb mascareta

Els professors i els alumnes majors de 12 anys estaran obligats a portar-la

Students wearing protective face masks sit in a classroom at a flemish secondary school during its reopening in Brussels, as a small part of Belgian children head back to their schools with new rules and social distancing measures, during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Brussels, Belgium, May 15, 2020. REUTERS/Yves Herman

Students wearing protective face masks sit in a classroom at a flemish secondary school during its reopening in Brussels, as a small part of Belgian children head back to their schools with new rules and social distancing measures, during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Brussels, Belgium, May 15, 2020. REUTERS/Yves Herman / YVES HERMAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Bèlgica ha anunciat aquest dijous després de la reunió del Consell Nacional de Seguretat la tornada presencial a les classes per a tots els nivells d’educació, tot i que amb mesures de seguretat especials pel coronavirus, com l’ús de mascareta.

Segons ha explicat en roda de premsa la primera ministra belga, Sophie Wilmes, als centres d’ensenyament s’aplicarà un codi de colors que anirà aparellat a diferents mesures de seguretat. El curs començarà el mes de setembre en el nivell groc, en una escala que va des del verd, al vermell, passant per groc i taronja.

Classes presencials cinc dies a la setmana

Això significa  que la tornada a les aules serà presencial i cinc dies a la setmana, però els alumnes majors de 12 anys i els professors hauran de portar mascareta obligatòria. Als llocs en els quals es registri un increment sostingut de la incidència del virus, els centres educatius podran canviar el codi de colors i, per tant, el protocol de seguretat.

«És essencial garantir que els nostres nens puguin tornar a l’escola amb tota la seguretat», ha defensat la ‘premier’ belga, que ha explicat que l’escala de colors ha sigut pactada entre l’Executiu federal, els regionals i el sector de l’ensenyament.

El nombre d’hospitalitzacions, a l’alça

«Hem fet un esforç i hem de seguir, hem de mantenir-nos vigilants. La situació no és dramàtica, ni tampoc perfecta», ha assenyalat Wilmes. Tot i que ha admès la tendència a l’alça en el nombre d’hospitalitzacions, ha indicat que la situació no és comparable als registres de la primavera, durant la primera expansió del virus.

Quant a les mesures socials, es mantindrà vigent a Bèlgica la limitació de contacte a cinc persones durant tot el mes de setembre. Com a novetats, serà possible fer compres en grups de dues persones i els aforaments per a esdeveniments passaran a ser de 200 persones a l’interior i de 400 a l’exterior, mentre que per a funerals es fixa en 50 persones. En tots els casos la mascareta serà d’ús obligatori.

Taxa de reproducció del virus el 0,9

Notícies relacionades

Sobre la possibilitat de viatjar, Wilmes ha indicat que l’obligació de fer quarantena es mantindrà per a les persones que tornin de regions que es trobin en la llista ‘vermella’, tot i que el Govern facilitarà que les parelles separades per la pandèmia puguin retrobar-se.

El país registra una taxa de reproducció del virus del 0,9, una xifra a la baixa després de les últimes restriccions. La primera ministra ha dit que entén la por dels ciutadans a veure restringida la seva llibertat, però ha advertit que es podria arribar a una situació «dramàtica» si no es respecten les normes.