crisi sanitària

Bèlgica endureix encara més les restriccions sense arribar al confinament

«No hi ha regla ni llei que pugui vèncer el virus, només el nostre comportament col·lectiu», adverteix el primer ministre, Alexander De Croo

zentauroepp55518854 coronavirus bruselas201023103928

zentauroepp55518854 coronavirus bruselas201023103928 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«No hi ha cap regla ni cap llei que pot vèncer el virus, els únics que ho podem aconseguir som nosaltres amb el nostre comportament col·lectiu», ha avisat aquest divendres el primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo, després del nou comitè de concertació celebrat per les autoritats belgues. Govern federal i governs regionals han acordat endurir encara més les restriccions per mitigar la propagació de la Covid-19, que continua avançant, amb una mitjana d’infeccions que voreja les 10.000 diàries, més de 300 hospitalitzacions i una trentena de morts. No hi haurà confinament de la població però s’amplien les limitacions a l’esport, la cultura, l’educació superior i les activitats juvenils.

L’objectiu d’aquest nou pas és completar les decisions adoptades la setmana passada –tancament de restaurants i bars i toc de queda, entre altres mesures– i aconseguir un equilibri que permeti mantenir l’economia en marxa, les escoles de primària i secundària obertes, que els hospitals no arribin a la saturació i mantenir la salut mental dels belgues.

«Les mesures anunciades estaran en vigor fins al 19 de novembre, però dependrà sobretot del nostre comportament. Cap regla, cap llei pot vèncer el virus. Hem de convertir-nos en un equip sòlid d’11 milions de belgues per vèncer-lo», ha insistit De Croo alertant d’un empitjorament generalitzat de les xifres que obliga a prémer «el botó de pausa» per instaurar un perímetre de seguretat al voltant dels elements més importants de la societat. «La durada de les mesures dependrà del nostre comportament col·lectiu. Si aconseguim convertir-nos en un equip solidari, un equip que treballi en una direcció podem vèncer el virus», ha advertit.

Limitacions en l’esport

Les autoritats han adoptat tres mesures en aquest terreny. Les competicions professionals podran continuar però des d’aquest divendres hauran de celebrar-se sense públic a les grades. En el cas de les competicions amateurs seran ajornades, tot i que els menors de 18 anys podran continuar competint. Això sí, només podran estar acompanyats per un pare o mare. A més, estarà prohibit consumir begudes o menjar a prop del terreny i el públic haurà de portar mascareta. Els entrenaments, especialment a l’exterior, podran continuar amb normalitat, l’esport en sala estarà permès, tot i que garantint una distància d’1,5 metres, mentre que els menors de 12 anys podran realitzar esports de contacte i les piscines seguiran obertes.

Notícies relacionades

El nombre d’estudiants universitaris es veurà limitat al 20% als auditoris, amb l’excepció dels estudiants de primer any d’universitat. En aquest cas, les classes presencials hauran de ser del 50%. En l’ensenyament obligatori, primari i secundari, les classes presencials de cinc dies continuaran sent la regla.

Manteniment d’activitats culturals

Malgrat l’enduriment de les restriccions, les autoritats belgues han decidit mantenir les activitats culturals, tot i que amb protocols encara més estrictes. Hi podrà haver màxim 40 persones, tot i que si és possible garantir una distància física serà possible elevar aquesta xifra (sempre que es porti mascareta) fins a les 200 persones. Els parcs d’atraccions estaran, no obstant, tancats, tot i que els zoològics podran continuar oberts.