FINAL D'UNA DISCRIMINACIÓ

Catalunya garanteix la reproducció assistida a dones lesbianes o sense parella

Salut ampliarà de vuit a a prop d'una vintena els hospitals per a tractaments d'inseminació artificial

Nadons, a la nurseria d’un hospital de Barcelona.

Nadons, a la nurseria d’un hospital de Barcelona.

2
Es llegeix en minuts

Totes les dones a Catalunya tindran dret a la reproducció assistida dins del sistema sanitari públic, independentment de la situació clínica, l'orientació sexual i la situació afectiva, si té o no té parella, i si són o no fèrtils. Ho ha anunciat aquest divendres el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín. A aquest tractament només hi accedien dones amb problemes de infertilitat, heterosexuals i amb parella.

Comín ha presentat en roda de premsa el nou protocol consensuat amb entitats que assegura els tractaments de reproducció assistida a aquests col·lectius, i que es posarà en marxa dilluns que ve. Aquest protocol reconeix dues vies clíniques clarament diferenciades: una per a les dones que accedeixen a la reproducció per raons de carència de fertilitat, i una altra per motius que no són clínics, que requereixen majoritàriament inseminació artificial. Segons el conseller, l'ampliació es dirigeix "a entre 10.000 i 36.000 catalanes amb desig gestacional d'entre 18 i 40 anys", encara que ha afegit que són dades molt difícils de preveure.

Per donar resposta a aquestes pacients, el protocol preveu augmentar dels vuit centres que actualment realitzen inseminació artificial a entre 15 i 20 hospitals, que oferiran aquest tractament "en funció de la demanda".

"No preveiem que el protocol incrementi la llista d'espera perquè la majoria de dones que s'hi incorporaran necessitaran una tècnica de menys cost i complexitat" des del punt de vista clínic, i per això es resoldrà relativament ràpid, ha dit.

LLISTES D'ESPERA

Segons dades de la Conselleria del desembre del 2015, la llista d'espera de reproducció assistida als quatre centres que l'ofereixen va ser de 10 mesos a l'Hospital Trueta (Girona), 15 a la Clínica Puigvert, 28 a l'Hospital Clínic i 31 a la Vall d'Hebron (Barcelona).

El nombre d'intervencions totals el 2015 va ser de 1.122 fecundacions 'in vitro' i 1.291 inseminacions artificials, amb un cost total de 8,5 milions d'euros per a la Conselleria.

BANC PÚBLIC DE GÀMETES

Per a Comín, el repte ara serà establir un banc públic de gàmetes, juntament amb el Banc de Sang i Teixits i l'Organització Catalana de Transplantaments (Ocatt): "Podrem garantir la demanda però hem de ser capaços d'assegurar aquesta peça que ens queda".

Des de l'entitat Ca la DonaMaria Rodó ha celebrat que el protocol soluciona una "situació de discriminació i vulneració de drets", a més que inclou la visió feminista que reclamaven les associacions, a través de la no medicalització.

Notícies relacionades

No obstant, ha avisat que el protocol no pot anar sol, sinó que s'ha de posar en pràctica als centres sanitaris i assegurar que es difongui. Segons Comín, el protocol "dóna compliment a un mandat legislatiu", la Llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI i contra l'homofòbia del 2014, que busca acabar amb la discriminació per raons sexuals en relació amb l'accés a la reproducció assistida.

Aquest dimecres, la Comissió de Salut del Parlament ja va aprovar una proposta de resolució que insta el Govern a garantir la reproducció assistida a dones amb parella femenina o sense parella, amb els únics vots en contra del PP.