drogues
El consum de drogues i la crisi, enemics de la salut mental
La prevalença de les malalties mentals severes cròniques es manté estable, però el context d'inestabilitat econòmica dispara el perill d'ansietat i depressió. L'OMS alerta dels nombrosos casos de depressió entre els joves

HOSPITAL PARC TAULÍ.El doctor Josep Moya, ambun pacient en un passadísdel recinte hospitalari. /
«Imagini's una casa amb totes les seves connexions elèctriques. En un moment determinat, sobrecarreguem aquestes connexions i... ¿què passa? Salten els ploms. Això és el que succeeix amb l'esquizofrènia. Pot ser que els cables de la instal·lació ja no fossin gaire bons, per herència genètica. I que hi hagués massa aparells connectats a la vegada, per situacions de gran estrès. El cas és que hi ha un moment en què ens quedem sense llum, però no a les fosques per sempre». D'aquesta manera tan gràfica descriu Mercè Torrentallé la malaltia amb la qual conviu des del 1999. Tenia llavors 40 anys i la seva gran por que els seus fills, en aquell moment d'adolescència, caiguessin en les drogues la va portar a obsessionar-se de tal manera que el seu terror va desencadenar un brot d'esquizofrènia. «Veia fantasmes, monstres i àngels. Vaig estar ingressada tres setmanes, en què em van diagnosticar la malaltia», explica Torrentallé. «Des d'aleshores, la medicació ha evolucionat moltíssim. Jo recordo que al principi la prenia i em provocava una son terrible, i ara això no passa. I els bucodispersables
-dosis que es desfan sota la llengua- van molt bé», detalla aquesta pacient de Salut Mental, veïna de Ponts (Noguera).
Segons dades de la Conselleria de Salut, es calcula que el 25% de la població de Catalunya més gran de 17 anys pot patir algun trastorn mental al llarg de la seva vida (el 20%, en el cas dels homes, i el 27%, en el de les dones). «En els últims anys, la prevalença de les malalties mentals considerades greus, com l'esquizofrènia o el trastorn bipolar, s'ha mantingut de manera bastant estable», declara el metge psiquiatre de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i coordinador de l'Observatori de Salut Mental de Catalunya (Osamcat), Josep Moya. «No obstant, s'està constatant un increment dels trastorns psicòtics en les etapes infantil i juvenil per consum de drogues, especialment marihuana», alerta Moya.
NORMALITAT I RISC / «El consum de cànnabis s'ha generalitzat i normalitzat de tal manera que alguns dels joves que vénen a la nostra consulta ni tan sols ens expliquen que fumen porros. Arriben amb trastorns d'ansietat o per algun episodi d'agressivitat, però no el relacionen amb el seu consum diari de drogues», explica la coordinadora de l'àrea infantil i juvenil de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, Rosa Almiñana. «No és un problema d'informació, perquè avui dia tots els joves coneixen la teoria sobre les conseqüències del consum de drogues, però paral·lelament al coneixement han incorporat del tot el consum en la seva pràctica quotidiana, banalitzant aquestes conseqüències», argumenta la psicòloga.
«En general, la situació de malestar causada per la crisi actual ha provocat un augment de trastorns conductuals entre els joves, a qui la inestabilitat de l'entorn porta a manifestar la seva inquietud a través de desajustos de la conducta», afegeix Rosa Almiñana. Per un altre costat, segons un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) presentat el maig passat, la depressió és la principal causa de malaltia i discapacitat entre els joves dels dos sexes en edats compreses entre els 10 i els 19 anys.
CASOS INTERMEDIS / «Exceptuant els extrems de les patologies psiquiàtriques considerades greus, en el panorama de les malalties mentals hi ha una àmplia gamma de grisos, casos intermedis que no tenim per què identificar com a malaltia, però als quals no s'ha de restar importància, ja que sí que podrien acabar derivant en patologies si no ho fem. Em refereixo a les crisis puntuals d'ansietat i a la desesperança que el malestar general psicosocial que vivim en aquests moments ha disparat, en alguns casos amb idees de suïcidi, fractura i pèrdua de vincles socials», puntualitza el doctor Josep Moya.
Notícies relacionadesEL FACTOR SOCIAL / De la mateixa manera que la desestructuració del benestar social amenaça la salut mental de les persones, «la reinserció laboral, el treball comunitari, els centres de dia i els clubs de pacients, i tot el suport que reben les famílies a través d'entitats com Salut Mental Catalunya (www.salutmental.org), són elements fonamentals en la recuperació de les persones que pateixen alguna malaltia mental», exposa el psiquiatre de l'Hospital Parc Taulí Josep Moya, coordinador de l'estudi Impacte de la crisi econòmica en la salut mental de la població (2012, www.osamcat.cat).
«La medicació va ser per a mi fonamental durant uns anys, però va ser la inserció laboral el que em va permetre minimitzar la meva identitat com a malalt mental i experimentar totes les meves capacitats i perdre la por a explicar que tinc un trastorn bipolar», explica Edgar Vinyals. «Crec que hauríem de repensar el concepte de normalitat i fer de la nostra societat un entorn més inclusiu respecte a la malaltia», suggereix aquest barceloní de 28 anys, fundador, el 2009, de l'associació d'oci inclusiu Saräu (www.sarau.org), per acompanyar la integració social de les persones amb discapacitat física o psíquica, o trastorn mental.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Habitatge turístic Multes de fins a mig milió d’euros per als propietaris d’habitatges que no realitzin aquest tràmit
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Una genial Vicky López gaudeix a la ‘platja de Berna’
- El 50% de les assegurances a Espanya es contracten a través de mediadors
- Espanya ultima l’esborrany de l’estratègia espacial per créixer a la UE
- Un accident de trànsit acaba amb la vida de Diogo Jota
- El Tour es prepara per al duel entre Pogacar i Vingegaard