Fongs
L'esport i el calçat actual afavoreixen els fongs als peus
El tractament amb un nou làser ha elevat l'índex de curació fins al 85% dels pacients
«Els fongs ens envolten en la nostra vida quotidiana i ens podem contagiar», explica el doctor Antonio Zalacain, vicepresident del Col·legi de Podòlegs de Catalunya. A més de les piscines i els vestidors dels gimnasos, llocs on la gent es contagia més, el podòleg cita altres possibles focus que no s'acostumen a tenir en compte. «Moltes persones tenen jardí a casa i hi van descalces, i a l'herba hi ha fongs. D'altres tenen animals domèstics i no tenen en compte que també tenen fongs», adverteix. El doctor destaca que un dels focus d'infecció més importants són «les rebaixes d'un centre comercial, en què una persona darrere l'altra es va posant la mateixa sabata sense fer servir bosses per tapar-se el peu».
La xifra de gent que pateix fongs «ha augmentat progressivament en els últims 20 anys», apunta Zalacain. Segons el doctor, això es deu a l'ús d'un calçat més oclusiu i al fet que «cada vegada més persones practiquen esport».
Ens trobem dos tipus d'infeccions: «La micosi dèrmica o dermatomicosi», que afecta la pell, «i la micosi unguial o onicomicosi», que es localitza a les ungles. En el primer cas, els símptomes acostumen a ser «picor i coïssor», explica Zalacain. I en el segon, «l'ungla, que normalment és transparent, es va tornant opaca, comença a fer-se grossa i perd adherència amb el fons», afegeix el podòleg.
Zalacain recomana «posar-se xancletes» a les piscines i els vestidors, i una bona higiene diària dels peus, «rentant-los i eixugant-los correctament». També «evitar compartir llimes o instruments de tallar ungles» i «escollir bé on ens fem la pedicura». A aquells que ja han tingut fongs, el doctor els aconsella «desinfectar totes les sabates i utilitzar fibres naturals perquè no suïn tant els peus».
DIAGNÒSTIC PRECÍS / Zalacain destaca la importància d'un diagnòstic precís. «No tot allò que pica són fongs», també «pot ser un èczema, una dishidrosi o una reacció al·lèrgica». Per aquest motiu, subratlla que convé visitar l'especialista. «Amb les campanyes publicitàries que hi ha ara, la gent s'aplica el llapis màgic perquè l'ungla canvia de color, siguin fongs o no», lamenta Zalacain.
Notícies relacionadesLa infecció de pell es cura habitualment «amb l'aplicació d'unes cremes dues vegades al dia durant un mes». En els casos més resistents, «s'han d'afegir tractaments orals, encara que poden tenir efectes secundaris», explica el doctor. En les infeccions de l'ungla «s'ha d'aplicar, diàriament o dues vegades per setmana, depenent del fàrmac, una laca si la infecció és molt distal» i «afegir un tractament oral si més del 50% està afectada», indica.
Des de fa dos anys, la Universitat de Barcelona treballa amb un nou tractament per eliminar els fongs de les ungles: un làser de 1.064 nanòmetres «que dóna uns resultats extraordinaris», segons el doctor, «amb una curació del 85% dels pacients». Zalacain destaca que el làser evita els efectes secundaris derivats d'altres tractaments.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Apunt Una vergonya absoluta
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura