Les anomenades arbovirosis

El Govern llança un front comú contra les malalties transmeses per mosquits, sobretot el dengue

El Govern llança un front comú contra les malalties transmeses per mosquits, sobretot el dengue

Pixnio

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Govern ha llançat un front comú (a través dels seus departaments de Salut, Territori, Agricultura i Interior) per lluitar contra les arbovirosis, les malalties infecciosestransmeses per mosquits, com el Zika, el dengue,la febre pel virus del Nil Occidental o el chikungunya. Si abans de la pandèmia a Catalunya hi havia un increment de casos de Zika, des del 2022 hi ha un «augment molt important» del dengue, segons ha dit aquest divendres en roda de premsa Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Respostes a Emergències a Salut.

«Les arbovirosis són malalties de declaració obligatòria perquè suposen un perill per a la població», ha dit Mendioroz. «Hi ha certa alarma pels cops de calor, però no hem d’oblidar que la calor té altres conseqüències indirectes, entre les quals, l’augment de malalties infeccioses com les transmeses per mosquits. Amb el canvi climàtic es produeixen condicions que afavoreixen aquestes malalties», ha afegit.

Des del 2024, hi ha una «elevada incidència» de dengue en països (sobretot de Llatinoamèrica) amb els quals Catalunya té «importants relacions». «Per això la possibilitat d’introduir la malaltia a Catalunya és elevada», ha advertit aquest epidemiòleg. «La previsió és que ens continuïn arribant casos importats de dengue, sobretot a partir de finals d’agost. Tenim un vector, que és el mosquit tigre, que ha proliferat molt».

Pla d’acció

La lluita contra aquestes malalties requereix accions conjuntes de vigilància, prevenció i control, tant a nivell epidemiològic, com virològic, entomològic i de salut animal. D’una banda, per prevenir la presència i proliferació de vectors com mosquits tigre, els protocols del Govern passen perquè tots els municipis disposin d’un pla de prevenció i control de mosquits, que incloguin accions d’identificació i de revisió periòdica de possibles llocs de cria, ordenament del medi, sensibilització a la població i tractaments que siguin necessaris, prioritzant larvicides. Així, els protocols inclouen revisió d’hàbitats larvaris, com recipients, embornals o canals.

El Govern també durà a terme, per vigilar i controlar aquests vectors, accions d’«inspecció», com per exemple revisions dels tipus de construcció i entorn o recol·lecció de larves. Els protocols del Govern català també inclouen la tasca dels agents rurals (que despleguen accions de vigilància en 42 municipis on encara no s’ha confirmat la presència d’aquesta espècie), per als quals s’ha realitzat un mapa de distribució dels mosquits tigre, així com un programa de vigilància en aus i cavalls, que poden transmetre la febre pel virus del Nil Occidental.

Incidència de les arbovirosis

El període comprès entre el 2022 i el 2024 es van notificar a Catalunya uns 1.591 casos sospitosos d’arbovirosis, dels quals se’n van confirmar per laboratori 564. El dengue ha sigut l’arbovirosis amb una freqüència més gran de casos confirmats (93,6%), mentre que la proporció de casos confirmats per chikungunya, Zika i febre per virus del Nil Occidental ha sigut molt inferior: 4,1%, 1,2% i 1,1%, respectivament.

Notícies relacionades

Tot i que la major part dels casos d’arbovirosis confirmats a Catalunya són importats, una petita proporció són casos autòctons. El període comprès entre el 2022 i el 2024, un 2,1% dels casos confirmats han sigut autòctons.

Durant aquest període també s’ha confirmat l’existència de tres brots (dos o més casos relacionats en temps i espai), un de febre per virus del Nil que va afectar dues persones a Reus el 2022, un per dengue que va afectar dues persones a Malgrat de Mar el 2023 i un altre de dengue que va afectar vuit persones a Vila-seca el 2024.