Crisi hídrica

La temuda emergència de l’aigua ja és aquí

El Govern anuncia avui la fase més estricta del Pla de Sequera per a sis milions de persones

La temuda emergència de l’aigua ja és aquí
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El Govern anuncia avui l’entrada en emergència per a la major part de la població de Catalunya. Les noves restriccions afectaran tot el sistema Ter-Llobregat (Barcelona i la seva àrea metropolitana, els Vallès, el Maresme, Girona, la Catalunya Central, el Penedès i el Garraf) quan la declaració d’aquesta fase del Pla Especial de Sequera s’oficialitzi en el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) en les pròximes hores. Actualment, als embassaments, tenint en compte l’aigua regenerada, dessalinitzada i subterrània que es consumeix, queden reserves només per a uns 15 mesos.

David Mascort, el conseller d’Acció Climàtica, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, comunicaran aquest dijous una decisió que ja era coneguda, però a la qual encara calia posar dia i hora. Les reserves dels embassaments, en absoluta agonia, han sigut les encarregades de determinar quan prémer aquest botó vermell de l’emergència per sequera, una fase que ja fa mesos que està en vigor a 37 municipis (la majoria, petits) de l’Empordà, el Baix Camp i el Baix Llobregat (en aquesta comarca, només Vallirana). A partir de demà, en seran gairebé 240.

L’entrada en emergència implica que el reg agrícola es limitarà en un 80%; l’ús de l’aigua ramader, en un 50%, i el consum industrial, en un 25%. Un dels canvis més importants és que el consum mitjà per persona i dia es restringeix a 200 litres. Per calcular-lo, se suma tot el que es consumeix al municipi i es divideix entre el nombre d’habitants.

Multes

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) podrà multar els ajuntaments que depassin aquesta xifra. Això és una cosa que ja els està passant en els últims mesos als consistoris que gasten més aigua del compte, amb la diferència que el límit no eren aquests 200 litres.

Per no superar aquest límit, els ajuntaments podran reduir la pressió a les xarxes d’aigua, una ciscumstància que permet l’estalvi d’un 7%. De moment, la mesura no s’aplicarà a les grans ciutats, ja que compleixen els límits, però sí als municipis petits que gasten més del permès. L’emergència tindrà tres fases. De moment s’entra en la primera. Si les reserves continuen baixant, s’entrarà en emergència 1 i emergència 2, i les dotacions seran inferiors.

Notícies relacionades

No es podran regar jardins privats ni rentar el cotxe a casa. Es prohibirà omplir parcialment les piscines (excepte gimnasos, centres terapèutics i piscines d’aigua salada), i es prohibiran festes de l’escuma, jocs d’aigua i dutxes de platges.

Els ciutadans que incompleixin aquestes mesures podran ser multats. També es reduirà el cabal dels rius (una mesura criticada pels col·lectius ecologistes) i es prohibirà l’obertura de noves activitats que consumeixin molta aigua, com hotels, granges i centres de dades.