La ressaca electoral

Sánchez pren impuls i dona a Illa autonomia per pactar: "Soc feliç"

El PSOE assenyala a ERC i a Junts que el Govern "es decidirà a Catalunya" i "no a Madrid"

Sánchez pren impuls i dona a Illa autonomia per pactar: "Soc feliç"

JUAN RUIZ SiERRA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Un dia després de l’indiscutible triomf de Salvador Illa en les eleccions catalanes, Pedro Sánchez va reunir ahir els membres de l’executiva del PSOE i els va dir en tres ocasions: "Soc feliç". El president del Govern, segons fonts presents en una trobada que qualifiquen de "molt dolço", es va centrar en els resultats del PSC i va defensar que mostren un aval al seu full de ruta davant la crisi territorial. Lluny de donar ales a l’independentisme, com sosté la dreta, l’amnistia, els indults i la taula de diàleg entre l’Executiu central i la Generalitat estan aconseguint que la pulsió separatista descendeixi. Amb aquesta idea com a principal missatge, Sánchez va evitar aturar-se en els pactes que pot teixir ara el líder dels socialistes catalans.

"El Govern es decidirà a Catalunya. Ni a Madrid ni enlloc. Illa té tota la confiança per pilotar aquest procés", va assenyalar després la portaveu del PSOE, Esther Peña. Més enllà del suport a l’exministre de Sanitat, un dirigent molt pròxim a Sánchez, la frase també suposa una advertència a ERC i a Junts, grups indispensables perquè el Govern central aprovi lleis al Congrés. En el PSOE, per tant, descarten entrar en l’equació catalana dels pactes. No intentarà que els republicans i els postconvergents permetin una investidura d’Illa a canvi de contrapartides a Madrid.

"Cap repercussió"

Els col·laboradors de Sánchez minimitzen les seqüeles per a la governabilitat a tot Espanya del que va passar diumenge a Catalunya. "Entenem que no tindran cap repercussió. El PSOE compleix els seus acords i estic convençuda que la resta de grups farà el mateix. A més, no hi ha cap alternativa", va argumentar Peña. La millor cola del bloc d’investidura a la Cambra baixa, format pel PSOE, Sumar i tots els nacionalistes i independentistes, és "el que hi ha davant, el PP i Vox", reconeixen fonts de la direcció socialista.

Notícies relacionades

La idea ara és aprofitar el feliç desenllaç de les catalanes per prendre impuls davant les europees del 9 de juny, uns comicis en els quals la major part de l’electorat vota més en clau nacional que de la UE. És a dir, serà un nou duel entre Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. "En les europees, el senyor Feijóo es jugarà ser o no ser. El PSOE surt a parar l’onada ultradretana que recorre Europa", va assenyalar Peña.

"Catalunya ha girat full. És hora que el PP el giri també. Tornin als consensos. Renovem junts el Consell General del Poder Judicial. Aquest PP va dir que l’amnistia no era res més que un acte perquè el president es perpetués en el poder. Avui aquesta mentida ha quedat en evidència. El PSOE té un projecte per a Espanya i el PP només té un projecte contra el PSOE", va continuar la portaveu, que es va aturar, com el dia anterior, en les "seus vandalitzades", els "companys agredits" i les "notícies falses" en contra de l’amnistia patits pels socialistes durant els últims mesos.

Temes:

Govern PSOE