Anàlisi

Cau la fiscal del cas del nòvio d’Ayuso

La número 2 de la Fiscalia General de l’Estat ha apartat María de la O Silva, que es va oposar a informar contra l’admissió a tràmit de la querella, sobre la qual dictarà un acte favorable el ponent, actual president del TSJ de Madrid, Celso Rodríguez Padrón.

Cau la fiscal del cas del nòvio d’Ayuso

MINISTERIO FISCAL DE ESPAÑA

3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

La tinenta fiscal del Tribunal Suprem o número 2 de la Fiscalia General de l’Estat (FGE), María Ángeles Sánchez Conde, Gelli, com l’anomena tothom, ha apartat formalment María de la O Silva, fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), del cas del presumpte defraudador d’impostos en la compravenda de mascaretes Alberto González Amor, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Al seu lloc hi ha designat Francisco Javier Montero Juanes, fiscal superior del Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura. La informació obtinguda per EL PERIÓDICO i confirmada per fonts de la investigació és el pròleg de la decisió que adoptarà la sala civil i penal del TSJM sobre la base de l’informe del ponent de la querella i d’una denúncia del Col·legi d’Advocats de Madrid, Celso Rodríguez Padrón, que serà conegut d’una forma imminent.

El ponent s’ha de pronunciar tant sobre la querella presentada per González Amador per presumpta revelació de secret que haurien comès tant el fiscal Julián Salto com la seva cap a l’Audiència de Madrid, Pilar Rodríguez, com també sobre l’exposició raonada que va enviar al TSJM el jutge Jaime Serret, titular del jutjat d’instrucció número 28 de Madrid, en la qual va sol·licitar que s’investigui els fiscals esmentats, arran d’una denúncia del degà del Col·legi d’Advocats de Madrid, Eugenio Ribón, en la qual apunta a la vulneració de l’article 417 del Codi Penal (revelació d’informació per un funcionari en exercici de les seves funcions).

Segons hem anticipat, Rodríguez Padrón emetrà un informe favorable sobre els dos punts centrals: el TSJM de Madrid té la competència sobre els dos fiscals, tenint en compte el seu aforament; i els fets revesteixen prima facie una conducta presumptament delictiva. Serà la sala civil i penal presidida pel president del TSJM, el ponent en aquest cas, la que haurà de deliberar i votar una vegada emès l’informe. A continuació, la sala, en cas d’admissió, designarà un magistrat instructor (diferent, lògicament, del ponent) per posar en marxa les diligències d’investigació.

¿Què s’investigarà? Alberto González Amador acusa els fiscals esmentats abans de presumpta revelació de secrets sobre el seu expedient a l’Agència Tributària. I pretén de la mateixa manera la nul·litat de les actuacions contra ell.

Els fets

A González Amador se l’acusa de dos delictes fiscals i un de falsedat documental en dues operacions de venda de mascaretes. Una li va aportar una comissió de 834.320 euros, i l’altra, una de 1.138.680 euros.

Després de detectar les inspectores de l’Agència Tributària un possible frau fiscal, el 2 de febrer del 2024, l’advocat de González Amador va recomanar al seu client arribar a un pacte. En un document enviat a la Fiscalia de Madrid, l’empresari admetia haver comès dos delictes, acceptava penes de quatre mesos de presó per cada un d’ells i pagar 520.000 euros, entre altres coses.

El problema és que les dades de la investigació van ser filtrades a través d’una primícia informativa. I per matar la notícia Miguel Ángel Rodríguez, director de gabinet de la presidenta de la Comunitat de Madrid, va sortir a l’arena cometent un error estratègic: va filtrar una part de la correspondència entre la fiscalia i l’advocat.

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García, va entendre que la relliscada de Miguel Ángel Rodríguez li donava el pretext per entrar a sac, així que es va apanyar amb la Fiscalia de Madrid i va ordenar a la Fiscalia del TSJM difondre el comunicat que creia idoni, al seu torn, per matar la maniobra de Rodríguez. I en l’esmentada comunicació, publicada el dijous 14 de març, s’informava de tots els passos del procediment reservat.

Dues setmanes més tard, la jutge Inmaculada Iglesias, titular del jutjat d’instrucció número 19 de Madrid, admetia a tràmit la querella de la Fiscalia de Madrid contra la parella d’Ayuso i el citava a prestar declaració aquest 20 de maig.

Notícies relacionades

Però el sotrac dins de la fiscalia seguiria el seu curs. Perquè la línia argumental fixada per García és que no hi ha hagut revelació de dades o fets i, per tant, la fiscalia va ordenar a la fiscal del TSJM, María de la O Silva, fer un informe en què sol·licités als jutges desestimar la querella.

La fiscal general de l’Estat es va veure obligada a convocar una junta de fiscals per dirimir si s’informava contra l’admissió de la querella. El següent pas va ser informar la sala civil i penal. I ara la substitució de la fiscal María de la O Silva per Montero. Se n’han anat a Extremadura per substituir-la.