PSOE
Les bases del PSOE avalen les negociacions de Sánchez per a la seva investidura amb el 87% de vots a favor
En la consulta han votat el 63,4% dels militants i l’11,93% ha votat en contra
Respecte a la militància del PSC, el sí s’ha imposat amb un 85,4% i la participació puja al 61,6%

Pedro Sánchez aconsegueix l’aval de la militància socialista als seus pactes amb Sumar i els partits sobiranistes per formar govern. El 87% dels sufragis han sigut afirmatius en la consulta interna, obligatòria i vinculant, a la pregunta de si «¿Dones suport a l’acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d’altres formacions polítiques per aconseguir la majoria necessària?». En la consulta han votat el 63,4% dels militants. L’11,93% han votat en contra. Els 172.600 militants amb dret a vot, incloent tant els del PSOE com els del PSC i les seves respectives organitzacions juvenils, van poder votar de forma telemàtica des de dilluns fins divendres i presencialment en les seves agrupacions durant la jornada d’aquest dissabte.
Respecte a la militància del PSC, el sí ha guanyat amb un 85,4% i la participació ha sigut del 61,6% (7.909 afiliats). El 12,2% s’ha mostrat en contra, el 2,4% ha votat en blanc i el 0,2% ha sigut nul.
Els militants socialistes han pogut anar a les urnes coneixent el text de l’acord amb ERC i la pretensió del seu partit de tancar un pacte amb Junts sobre una llei d’amnistia. Ja dissabte passat, quan es va activar la consulta, el secretari general dels socialistes i president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va assegurar en la seva intervenció en el Comitè Federal que «en el nom d’Espanya, en l’interès d’Espanya, en defensa de la convivència entre els espanyols, defenso avui l’amnistia a Catalunya pels fets esdevinguts la dècada passada». La majoria dels dirigents socialistes van anar a votar aquest dissabte a les seves respectives agrupacions, mentre que Sánchez ho va fer de forma telemàtica divendres al matí.
Fa quatre anys, l’aval de la militància del PSOE a l’acord de coalició amb Unides Podem, previ a la investidura, va ser del 92% i la participació va superar el 63%. Llavors es van emetre un total de 103.718 vots. Al contrari que el 2019, en aquesta ocasió els socialistes no han preguntat només sobre el suport o no a l’acord de coalició, sinó també sobre el de la resta de formacions polítiques necessàries per tirar endavant la investidura. Amb tot, la polèmica llei d’amnistia no s’ha inclòs directament en la pregunta.
La vella guàrdia del partit, encapçalada per l’expresident Felipe González, i el president socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, són les principals veus crítiques dins l’organització amb la llei d’amnistia i la negociació amb els independentistes. La resta de federacions van tancar files al voltant del secretari general en l’última reunió del màxim òrgan del partit entre congressos. La prioritat entre tots ells passa per formar govern i a Ferraz comparen el cost d’acordar una llei d’amnistia amb el dels indults als dirigents empresonats pel procés.
Notícies relacionadesSánchez havia reclamat a la militància el seu aval amb l’argument de situar-se «a l’altura d’aquesta responsabilitat històrica». A través d’una carta enviada als afiliats, el president de l’Executiu en funcions es referia a «una responsabilitat que, com en tantes ocasions en el passat, ens toca encapçalar des del nostre partit». Davant els dubtes pel risc d’aquesta operació, assenyalava que té «la certesa que el temps ens donarà la raó». No només això, ja que insistia que «ara Catalunya està preparada per al retrobament total, com acredita el fet que més del 80% la societat catalana demani continuar avançant en aquesta via».
L’acord amb Junts continua sense tancar-se per desbloquejar la investidura, després d’encallar-se en aspectes de l’articulat de la llei d’amnistia relacionats amb el seu abast. Malgrat tot, els interlocutors són optimistes i la voluntat dels socialistes passa per arribar a un pacte al més aviat possible, després d’encaixar la peça d’ERC. Des del PSOE han tret ferro a la pressió dels terminis i s’evita ara parlar de data d’investidura, després d’haver animat la possibilitat de la setmana vinent. L’única data límit és la del 27 de novembre, quan es dissoldrien automàticament les Corts si abans no es forma govern.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Enginyeria genètica Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV
- ENERGIA La Moncloa s’obre a retardar el tancament de les nuclears però sense carregar el rebut de la llum de 1.300 milions que ara paguen les elèctriques
- TROBADA MULTISECTORIAL Sant Isidre mostra l’essència del Solsonès